joi, 19 mai 2016

Un text umedM-aş putea îndrăgosti de o sirenă. Nu mi s-a întâmplat să mă îndrăgostesc în apă. Vreau să văd cum este să iubești la o sută de metrii adâncime în mare. În pivniță m-am îndrăgostit de fata vecinului şi de Maiakovski, dar în lacuri sau iazuri niciodată. Nu găsești femei care să locuiască sub ape. Nu s-au adaptat de-a lungul erelor la modul de viață subacvatic pentru că nu se puteau ruja şi valurile le cutau umbrele.
Un marinar bătrân mi-a spus că de când am găurit steagul să privim prin el patria au reapărut sirenele în Marea Neagră. Poate guvernele au luat atâtea decizii greșite din cauza cântecelor lor miraculoase. Nu cred că sirenele mării sunt mai primejdioase, decât cele din jurul politicienilor. Voi rămâne fidel ideii de a mă îndrăgosti de una din cele umede.
Să văd cum o să mă fac înțeles. Trebuie să caut un dicționar româno-maritim să pot vorbi cu  viețuitoarele mării. Voi urmări cum se comportă cuvintele în apă. Mi-e teamă să nu se ude sau să se transforme în icre și din ele să iasă gândurile mele ascunse Voi face câteva exerciții și cu înjurăturile. Nu am de gând să renunț la mitinguri, chiar dacă nu mi-am cumpărat costum de scafandru.
O problemă dificilă va fi să nu cumva sirena de care urmează să mă îndrăgostesc să iubească vreun vaporean georgian care la rândul lui să iubească vreo rusoaică, iar rusoaica să fie îndrăgostită de vreun pescar turc care iubește un mus bulgar, cum se întâmplă foarte des pe uscat.
Mi-am luat inima în dinți, după ce mi-am pus pantofii cu geamanduri, cămașa imprimată cu ancore albastre și nu m-am oprit, decât pe țărmul mării. Mi-am ales un loc strategic să aștept sirena, așa cum am învățat în Afganistan. Mi s-a părut că în nisip se mai văd și azi pașii lui Ovidiu.
Un cetățean ce trecea pe acolo, intrând în vorbă cu mine, mi-a zis; vezi domnule de treabă că nu există sirene în apele astea. Cine ți-a spus poate s-a referit la sirenele de pe vapoare ce anunţă soțiile marinarilor să se diminueze numărul divorțurilor.
Nu l-am ascultat. Am rămas pe ţărmul mării să-mi aștept sirena. Dacă în vara aceasta veniți pe litoralul românesc şi vedeți un ins cum se uită cu atenție în larg, să știţi ca sunt eu, așteptând să se evapore toată apa în speranța că într-o zi voi zări pe fundul mării, printre vapoarele scufundate, sirena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu