duminică, 19 iulie 2015

Îngăduiți-mi să mai prelungesc vara această cu zece centimetrii

Aș mai prelungi vara aceasta cu zece centimetrii. O simt cum vîslește în merele dulci spre marginea orașului din ce în ce mai obosită. Un greiere leșinat de sete nu poate să desfacă un bob de roua și caută în bucătărie la mine un tirbușon. Îmi amintesc că la fel a procedat și acum cîțiva ani căutînd să scoată veacul  înțepenit în crăpătura zidului de la biserică.
Ca să lungesc această vară cît de puțin o  să-i pun la dispoziție lava lăsată în palmele mele de colinele lente ale acestei doamne. Am să-i dăruiesc și scrisorile de dragoste pe care le-am trimis din Afganistan în care soarele așteaptă să fie despachetat dintre silabe. Poate am să-i culeg cîteva flori de cîmp în care s-a retras dogorea din spicele culese de combine.

Nu ar fi de prisos și cîteva săruturi  date pe furiș în bucătărie, singurul loc oamenii gîndindu-se la mîncare uită de ei. Pînă să-i cunosc zîmbetele un pic oblice acestei doamne foloseam ochiul mare de la aragaz să preungesc vara. Acum îl întrebuințez să îmi încălzesc cuvintele înainte de a intra pe  tărîmul misterios al cărnii ei.
Noi murim prin ceea ce nu apucăm să iubim. Din cauza aceasta îmi doresc să amîn moartea cît mai mult, pînă cînd plictisită se va retrage în dulapul de pe hol să scrie elegii pe întuneric. Nu m-aș grăbi să mor să nu uit ceva ne trăit, nepipăit, neatins. Pînă acum nu mi s-a întîmplat am un accident de mașină să văd cum îmi salvează medicii visele schilodite. Nu am zburat niciodată cu parapanta prin interiorul unui fir de nisip să văd dacă mai sînt oaze nedescoperite. Mai am să eliberez zeci de privighetori rămase captive în cîntecul lor.
Am atîtea facturi de plată că numai un măturător calificat mă poate scăpa de ele. Nu mi-am îndosariat încă toate umbrele. Le bate vîntul pe străzi ca pe niște ciorne aruncate. Chiar dacă lumea aceasta aleargă disperată fără echipament adecvat spre o steaua căzătoare, vă spun, că sînt hotărît să mai rămîn. Mă veți recunoaște după modul cum mă scufund în propoziții să mai pun cîte un lemn pe foc. Îngăduiți-mi să mai prelungesc această vară măcar cu cîteva scîntei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu