sâmbătă, 9 mai 2015

Vrei să fii văduva mea?

 "Angajez doamnă să aibă grijă de singurătatea din arterele mele" aşa sună anunţul pe care l-am dat la mica publicitate. Știu că din cauza dorului de pămîntul natal şi al tăcerii se moare. Mă străduiesc de mult să determin o femeie să fie viitoarea mea văduvă şi această activitate zilnică aproape mă desparte de propria-mi viaţă.


Cineva trebuie să-mi cenzureze metabolismul provincial. Imaginaţia îmi umbla în capot de noapte din bodegă în bodegă. Nu am mai aranjat umbrele în arhiva lor de anul trecut. Din cauza echinocţiului de primăvară am rămas jumătate alb, jumătate negru şi trebuie să fiu uniformizat să nu creadă lumea că sînt un deghizat meteorologic.

Am nevoie de acestă doamnă măcar să-mi încălzească vocea.  Să-mi planteze semne de circulaţie pentru a ocoli iluziile şi frigul ce se bulucesc în vîrsta mea. Eu nu am timp. Trebuie să dau cu fixativ literelor şi cuvintelor să poată primi adevărul între ele cu un aer festiv. Am  nevoie de cineva care cunoaşte meseriile primăverii şi nu face mişcări bruşte lîngă inimă.

Cineva care nu îi este frică de întuneric şi nu face plajă la lumina regretelor. Dacă se urcă în tramvai să scoată bilet şi pentru pădurea ce vrea să cucerească oraşul. Să nu arunce poeme de la fereastră şi să nu meargă cu liftul pe gratis. Poate fi acuzată că produce evaziune fiscală infinitului. Să aibă un comportament liric astfel încît trecătorii să aibă impresia că viața este numai o amînare a eternității.

Să îl fi citit pe Marx  să știe să înființeze colhozuri de cochetărie și spontaneitate. Să cunoască mitologiile singurătății, biografiile statuilor în care popoarele își vizualizează deruta. Să nu lase umbre în cana de ceai sau pe aripile fluturilor. Manifestam o grabă păguboasă precum nevoia de eternitate să lucrez cu cu o asemenea doamnă. Voiam să mă scoată din vidul erorilor din mine. Să nu mai mă doară asfințiturile. Cuvintele mele să aibă aroma frunzelor de cimbrișor.
În urma anunțului meu nu s-a prezentat nimeni. Am rămas același submarin orb într-o mare fără porturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu