sâmbătă, 28 martie 2015

Banii au ajuns cel mai performant excitant și noi ne dăm doctoratul în ezitări

Aș fi în stare să corup pe cineva pentru o pereche de aripi sau o pereche de pantofi care mi-ar putea traduce sensul drumurilor pe unde rătăcesc. Aș încălca legea și aș plăti pe cineva care l-ar face pe Dumnezeu să nu fie atent cînd fac presiuni asupra simțurilor să colaboreze pentru a defini iubirea. Cînd văd cum contemporanii mei au ajuns să ascundă seifuri și sub unghii sau mii de euro în gura morților după ce i-au spălat pe dinți îmi dau seama de ce țara are țîțele așa de fleșcăite și toată lumea se împinge în tramvai pentru a pune mîna primul pe o moneda pierdută pe jos.

Poți să te dai pe mîna unui asemenea individ care își ține portofelul în frigider să păstreze intactă valoarea banilor ori își ține costumele de haine în pivniță pentru a nu deveni morale și a încerca să-i învingă dorințele. De neînțeles că aceste personaje au fost filmate numai din spate. Au locuit doar la demisol și aveau parole militare în loc de uși de nu au dat de bănuit nici fochistului de scară. 
Nouă ni s-a recomandat să luăm pastile pentru dizolvat idealurile în vreme ce ei dorm cu propriile fotografii sub pernă pentru a nu-și întrerupe admirația nici în somn. Sînt atît de lacomi că își cumpără propria ticăloșie și truse fastuoase de umilit.  De teamă să nu sărăcească își fac tratamente pentru a nu transpira și aș pierde adjectivele din ei ce le subliniază  vocația de fura. Servitoarea lor este impostura, meseria lor este braconajul, viziunea lor este propria admirație. Toți cei ce îi stau în cale sînt dușmani plătiți pentru a  a-i ruina. 
Patria are sentimentul astronomic că ne-am depărtat de ea şi că rezervele de curaj ale tinerilor s-au diminuat. Cei îndrăzneți nu și-au putut păstra libertatea. Au devenit naivi și promovabili. Multora le place să devină premiați pentru neputință. Toată lumea se grăbește spre viitor cu listele de bucate pentru ierbivori. Toți își dau doctorate în ezitări și ațipiri. Nimeni nu mai trăiește conform aspirațiilor sale să nu cumva să fie numerat printre cei învinși. 
Cineva ne cumpără insuccese cu basculanta. Nu avem răgaz măcar să ne fie frică. Ne trezim victime. Nu găsim timp nici pentru a analiza toate ipotezele decăderii.  Banii au ajuns să fie cel performant excitant  de la descoprirea țigărilor. Îi determină pe unii să intre de bună voie după gratii fără să opună cea mai firavă rezistență. Poate ar trebui făcută cîte o reformă monetară din cînd în cînd așa cum procedăm cu ideile noastre neprielnice. Poate ar trebui să dăm noi funcționalități banilor. Pînă acum ne-a făcut viața mizerabilă și ne-a lăsat fără argumente în fața bucuriei.
Prestigiul hoției ne-a dus la suprema degradare. Nu mai putem iubi, decît pe furiș. Cel mai trist este faptul că revolta nu mai este accesibilă tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu