duminică, 28 decembrie 2014

O nouă specie de baroni ar putea defecta instrumentele medicale cu care măsurăm metabolismul țării

Politicienii nu ştiu că lunar dispar zece dialecte de pe planetă, nu simt că fiecare cuvînt este un rezervor de benzină. Nu realizează că un bob de grîu poartă în el mai multă prietenie decît sudura cu salivă dintre două partide.
Ei cred că s-au născut cu pălăriile de lumină pe cap avînd în buzunar ţara ca pe un pachet de ţigări pe care îl fumează la petrecerile de partid.


Ca şi cînd iarba nu i-ar vedea, ca şi cînd cîmpiile, dealurile, nu le-ar urmări gesturile politicienii dau buzna la Camerele de comerţ şi industrie să-şi înregistreze o istorie privată ca pe un srl oarecare. Fiecare cu firma lui, fiecare cu istoria lui. Ţara este împărţită în mii de istorii private. Unii şi-au stabilit capitale. Mici armate de străjeri au căi ferate proprii, şosele personale, biserici, macarale de cărat averile. Pe teritoriile lor se scriu manuale pentru a păstra obiceiul de înghiţit noroi. Se tipăresc pliante cu imagini unde ruşinea este ascunsă între copitele unor măgari.


S-a mers atît de departe, încît fiecare şi-a scris propria constituţie sau dacă nu a avut timp să-şi schiţeze una o interpretează pe cea existentă după direcţia în care cresc buruienile la el în curte. Cînd se votează pe teritoriul lui se dă un decret local prin care se stabileşte cine să voteze şi cine să nu voteze. La penultimul scrutin electoral au avut voie să voteze numai cei ce au crescătorii de lipitori şi cîini ce cunosc artele marţiale. Au mai votat paznicii ce ţineau primăverile închise în pivniţă şi cei evadaţi din seifuri şi ascunşi în jungla de legi.


Neștiind că revolta nu se trasează cu rigla și compasul, ci cu nefericirea oamenilor în care stau ascunse explozii solare corespondează cu propria admirație. Dacă nu ar avea atîta strabism ar ști că cetățenii care se  hrănesc cu trandafiri mereu își țin conștiința în pumni. Acești înavuțiți, fără să vrea, au sponsorizat dorința de libertate și adevăr ca noi să nu ne mai simțim singuri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu