duminică, 28 septembrie 2014

Sărutul românesc se poate preda şi la Oxford

Femeile pot săruta în milioane de feluri, aşa cum în zîmbetele lor poţi găsi spaţii imense închiriate diferitelor curente filozofice ale iubirii. Eu cînd alunec în sîngele unei femei întotdeauna îmi iau ghid un înger marinar să nu mă trezesc naufragiat, dar nu uit niciodată cîteva pachete de ţigări pe post de bărci de salvare. 
Cînd doamna G. mi-a propus să intervin pe lîngă Ambasada României de la Londra pentru a-i convinge că trebuie deschisă o catedră pentru predarea sărutului românesc la Oxford am rămas la fel de uluit ca şi cînd cineva m-ar fi dat afară din casă să dorm pe crizanteme sub pretextul că am numai visuri primăvăratice. Bine doamnă, zic eu, ce ţară din lume poate concura cu sărutul franţuzesc, cu istoria lui, cu notorietatea lui, ştiindu-se că unele state au construit căii ferate speciale, adevărate drumuri de fier ale inimii pentru a fi transportate containerele de inox pline cu astfel de  săruturi. 

Din cîte văd eu, spune doamna G., dumneata nu cunoşti nimic din istoria sărutului românesc, nu ştii cîte războaie s-au pierdut din cauza unui sărut. Nu ştii că poemele ce aveau ca sursă energetică sărutul garantau viaţa poetului chiar dacă se hrănea numai cu trandafiri. Sărutul a fost mereu o farmacie unde în laboratoarele ei se prelucrează substanţe de unică folosinţă pentru a le creşte aripi oamenilor. După un epigon al lui Michel Foucault care a scris "Histoire de la sexualite", a continuat doamna G., sărutul este de trei feluri, deşi poate fi clasificat după o mulţime de criterii; sărutul de adolescentă, sărutul femeilor care îşi ispăşesc pedeapsa prin sex şi sărutul doamnelor cu placă dentară. 

O ştiam pe doamna G.din articolele scrise în diverse publicaţii despre filme şi mi se părea un critic excepţional, fără constrîgeri  care reuşea să explice mai bine decît regizorul scenele de dragoste. Prin faptul că urmărea gura femeii, care dă forma, intensitatea şi temperatura sărutului, pe parcursul desfăşurării scenelor de dragoste făcea diferenţa între obiectele din jur şi ansamblul comorilor erotice ascunse în trupul doamnelor ceea ce aducea plusvaloare diferitelor curente ale iubirii. Uitaţi, continuă ea dialogul diafan şi politicos, dacă sînteţi acasă după-amiază o să vin să vă arăt programa şcolară a sărutului, bibliografia şi reflectarea acestuia în politica de zi cu zi guvernului, dar şi în comportamentul practic al oamenilor. Cum puteam refuza o asemenea somitate. Mi-am luat cămaşa care îmi încălzeşte cuvintele, mi-am potrivit privirea să pară intelectual-conflictuală şi am aşteptat să se facă ora de întîlnire. A doua zi buzele mele arătau ca şi cînd gura ar fi fost în croazieră pe Marea Roşie fără să facă pauze de respiraţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu