marți, 19 noiembrie 2013

Pentru că plouă i-am dat umbrela unei femei triste să poată trece strada

A început să se predea prietenia în şcoli şi dintr-o lipsă cronică de bani şcolarii folosesc caietele pentru principii care sînt neatinse. Nu s-au găsit profesori şi pentru această materie. Cei mai mulţi erau specializaţi în focuri de tabără şi studierea geografiei prin folosirea traseielor politice.

Decizia fusese luată într-un moment prielnic pentru că ura a fost prinsă în flagrant delict  printre blocurile din toată ţara dînd şpagă pentru a avea mai mulţi adepţi. În astfel de vremuri  politicienii sînt la tratament împotriva balonării pe toate meridianele lumii. Cel mai nostim mi s-a părut cînd un poliţist a vrut să fotografieze momentul cînd ura era pe punctul de fi capturată. Se lucra intens la o antologie a durerii și lipseau tocmai ilustrațiile pentru a o face mai atractivă.

Manualele despre prietenie fiind foarte rare au fost importate din țările vecine unde poți deveni un socialist cu acte în regulă dacă faci dragoste cu femeia de servici care mătură treptele mausoleielor. Prietenia ca formă supremă a democrației este tratată în aceste cărți folosindu-se exemple din viața celor dispăruți. O doamnă căsătorită cu un alb din Europa născuse gemeni negri și acest lucru era considerat o prietenie dintre  doi cromozomi de pe două continente. Identitatea caligrafică dintre oameni de la polul nord și polul sud demonstrau fără dubii că prietenia este posibilă pretutindeni, chiar și între două raze de soare ce luminează două femei  care se urăsc.

Toţi cei care participau la cursurile de prietenie trebuiau să creadă parțial în Dumnezeu pentru ca biletele de tramvai să fie cumpărate ghișeul de promoții. Le erau indicate revistele pe care trebuiau să le citească, ce admiratori trebuie să aibă. Eu nu puteam lua parte la lecțiile de prietenie pentru că aveam admiratori printre cîinii vagabonzi și oamenii săraci. Nu aveau voie la ore decît cei ce aveau capacitatea de a purifica aerul cu zîmbetele. Nici bordelinele care fusese adunate din jurul hotelurilor și primise funcții de conducere în ministere și alte dregătorii ale statului nu aveau voie la cursuri, mai întîi că nu aveau utere pentru a asigura viitorul patriei, dar și pentru că erau obișnuite să stea mai mult dezbrăcate și umbrelor lor erau atît de excitante că nimeni nu reușea să le măsoare.

Faceți liniște, se auzea în sala de curs. Prietenia este un mod răutăcios de a face dragoste, este o privire dezinfectată de regrete și nu în ultimul rînd este șifonierul comun în care doi oameni își țin amintirile pe umerași împreună. Arta de a ne căuta în sufletul celorlalți sensibilitatea și absența este prefața unei amiciții. Sînt bărbați care vor să fie iubiți prin alții și se împrietenesc cu aceștia, sînt femei care se împrietenesc cu alte femei pentru a suporta mai ușor tragedia că bărbatul ei nu este o oficialtate.

Pentru că ploua i-am dat umbrela unei femei triste să poate trece strada.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu