vineri, 6 septembrie 2013

De cînd ea face baie la mine în cadă mi-a dispărut bănuiala că inundaţiile vin numai cînd nu este dreptate în ţară


De cîte ori ea făce baie lăsa păr pe marginea căzii. De fiecare dată mă gîndesc că această tradiţie se perpetuiază de două mii de ani cînd cineva a luat albia rîului din deal și a adus-o în casă ca să nu îl plouă cînd se spală şi să nu fie expus unor priviri indecente. Erau fel de fel de fire de păr, crețe și scurte asemănătoare filamentelor de la becuri numai că nu luminau așa intens, dar și lungi și ca nişte sîrme că dacă uneai cu ele cîte două cuvinte de dragoste trecea curentul electric prin ele. Nici nu-mi dădeam seama dacă sînt puține sau multe fire de păr pentru că mirosul de femeie goală era atît de persistent că nu am ştiut niciodată cum aburul mai are simţul orientării să iasă pe gemulețul de la baie.

Mi-a spus că nu îi este frică de gîndurile mele ascunse şi germinative, astfel de gînduri  nu reprezintă, decît un obstacol în calea nimicului. Mai încercase mai demult să rămînă însărcinată în trenul accelerat ce transporta numai bolnavi de tahicardie pe ruta Ploieşti-Bucureşti, suferință cauzată de  iubiri imperfecte însă pentru că nu știa cu ce viteză circulă trenul ca să o treacă în certificatul de naştere a renunțat la această metodă de a comunica cu viitorul. Am mai vrut de cîteva ori să o aduc la mine acasă casă să o rog să facă baie şi să  o pot vădea dezbrăcată, cu mult timp în urmă, dar atunci  nu puteam să fac dragoste, decît cu femeile care adorau tortul și cele ce puteau susține un dialog despre îmbătrînire fără să intre în panică și transmită acest sentiment şi sfîrcurilor.

Eu cînd mint mă dor dinții, naufragiază cîte un portavion în Mediterană, mi se decolorează ochii de zici că sînt născut pe Coasta de Azur şi cu toate astea m-am dus la ea la serviciu, punînd adevărul în pericol cum fac astrologii cu data învierii. I-am spus că aş dori să intru în inima ei şi am nevoie de un paşaport nou. Pentru acest lucru poliția îmi cere să aduc trei martori ca să fie sigură că nu mă duc în Afganistan sau Siria. Minţeam ca toată clasa politică din ţara noastră şi constatasem că le este foarte bine. Minţeam cum făceam şi cu poliţistul de pe autostradă careia îi spuneam de fiecare dată că nu pot conduce maşina  fără să țin mîna dreaptă între coapsele pasagerei de lîngă mine pentru că risc să fac accident.

În acest mod am determinat-o să facă baie numai la mine acasă. În apă toţi sîntem egali ca atunci cînd murim şi sexul nu mai are nici o importanţă la starea civilă. Mi-a dispărut şi bănuiala că inundaţiile vin numai cînd nu este egalitate între membrii unei naţiuni. Am renunţat să mai citesc numai cînd sînt nori pe cer şi plouă ca să dau o notă de fraternitate în rîndul contemporanilor mei din cartier. De cînd ea mă vizita zilnic umplea cada cu apă şi se bălăcea ca o lebădă cu ţîţe existenţa mea avea o justificare. Cîte odată vorbeam cu ea prin apă, cînd aveam amîndoi capul la fund, ca propoziţiile să fie curate şi să nu ne mai mirăm de propriile noastre cuvinte. Nu cred că ar fi rău dacă şi guvernul ar face baie de două ori pe zi într-o cadă mare cît ţara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu