duminică, 18 august 2013

Manual despre cum se sudează în condiții de frică două trupuri care se iubesc

Sînt oameni care își petrec o singură noapte împreună, apoi speră că se vor întîlni de nenumărate ori în viața cealaltă. Ani în șir visează că se vor regăsi într-o lume care va veni și despre care toți vorbesc  cu smerenie care nu va fi nici capitalistă nici socialistă. Trupurile lor se mai întîlnesc din cînd în cînd  în cuvintele pe care atunci nu și le-au spus, în lumina stinsă cu tandrețe să nu rămînă în ea urme compromițătoare. Nu au avut timp să-și facă fotografii și nici nu doreau să rămînă în arestul lor. Voiau să-și exploreze trupurile în detaliu pentru că frumusețea este adîncă și se ascunde cu inteligență. Își șopteau puține silabe să nu le rămînă frica ascunsă printre litere. Și îmbrăţişărilor le ștergea memoria cu un prosop umed să îndepărteze mirosul de oameni care se iubesc pentru că  ar fi putut persista ani de zile.

Nu-i ușor să faci dragoste prima oară dacă nu ai încheieturile unse cu ulei de trandafiri cum scrie cineva în ”Manualul despre cum se sudează două trupuri  îndrăgostite”. Încurci ordinea gesturilor, uiți modalitatea prin care să te infiltrezi prin porii celuilalt. Cînd vrei să folosești și vocea ca mijloc secundar și ajutător al iubirii constați că nu mai este prezentă s-a pierdut ca un ecou. Dacă nu ai o butelie de oxigen ascusă sub perna erotică  respirația se accelerează ca o motocicletă Harley Davidson și riști să fii scos de pe lista de întreținere pentru totdeauna. Dacă în dreptul inimii îți apare o lumină ce seamănă cu far marin înseamnă că șimțurile au declarat legea marțială și au devenit mai agresive ca niște mascați ce își sparg propria casă. Atunci trebuie să te oprești pentru cîteva clipe și să îți notezi acest eveniment în biografia reală care se ia în calcul numai la momentul învieri.

Se întîmplă ca după o singură noapte de dragoste să ți se pară că a fost la fel cum ai compus o unică scrisoare de iubire pe care nu ai expediat-o niciodată. Nici acum nu poți să înțelegi cum ai inventat un nou alfabet, un nou dialect cu multe prescurtări, cu propoziții care aveau drept semne de punctuație săruturi în zeci de forme, pentru o noapte. Pînă atunci, viața lor fusese ca o casă veche al cărei lift se mișca între etaje, cărînd bucăți desprinse din continentul tinereții lor. Nu au avut timp să-și pună că nu mai sînt chibrituri în oraș cu care să mai aprindă vreun nou ideal. Făceau eforturi colosale să își determine simțurile să le spună că aceasta este o realitatea care trebuie trăită. O noapte în doi este o eroare fericită a lumii, îndreptată de iubire.

Am ajuns să-i cunosc pe trecătorii care au descoperit printre miile de nopți  o singură noapte unde dragostea lucrează după un plan cosmic. Nu merg niciodată la policlinica unde sînt așezate la locul lor oasele iubiri după diverse accidente. Au puterea să instaureze cu un zîmbet primăvara pe un pat de iarbă, înseninează cu mîinile văzduhul dintr-o carte nescrisă. În pereții camerei unde dorm păstrează o lumină de proveniență necunoscută, aproape dumnezeiască.

2 comentarii:

 1. am citit...și am zâmbit...
  apoi am mai citit o dată...
  :-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Neaparat trebuie sa te faci cunoscut, scri asa de bine, asa de frumos :)
  Citesti si citesti, ca muzica buna reply si reply si din nou asa.

  RăspundețiȘtergere