joi, 18 iulie 2013

Limba română este neîndoielnic cea mai de încredere centură de siguranţă a patriei

S-a interzis plînsul în oraş şi am fost nevoit să-ţi transform îmbrăţişările  în centuri de siguranţă pentru inima mea. Îmi era teamă să nu-mi dispară sentimentele şi fanteziile sau să devin atît de fantomatic, încît zeii ce lucrează la viitorul meu să nu mă mai recunoască. Este atîta nerăbdare în inima mea   să îţi deschid uşa şi să-ţi ascunzi repede sînii între versurile mele că nasturii îşi pierd demnitatea şi se deschid singuri. Poemele mele nu pot locui fără prieteni şi cu ferestrele închise. Fără centuri de siguranţă riscul era să mă accidentez. Acum cîteva zile, încercînd să-mi capsez săruturile  de sfîrcurile ei mi-a prins mîinile între coapse şi le-a strîns aşa de tare că nu mai vedeam cu ele să pipăi numic. Apoi  îmi era teamă să nu-mi spargă depozitele de dragoste  din ele şi să se verse pe covor. Ştiu că sînt penibil, dar cînd ea se apropie de mine sîngele începe să fiarbă ca un ibric plin cu vin roşu şi trupul meu, fără să-mi dau seama,  se îndreaptă orb spre locurile de unde vine cea mai mare cantitate de căldură. E atît de cald că foarfeca cu care fac breton viselelor se înmoaie şi nu mai taie nimic.

M-am auto încurajat cînd am văzut că şi cerul are centuri de siguranţă sub forma curcubeielor. Am văzut că văzduhul nu îşi dă jos centura de siguranţă, decît după ce ploile se îndepărtează şi nu mai este nici un pericol ca stelele să fie mişcate din locul lor. Toate aceste lucruri le-am observat după ce mi-am dat întîlnire cu ea în paradis. Să ştiţi că nu este prea multă fericire nici în paradis, dar drumul pînă acolo este un extaz. Deşi la intrare este cam strîmt după aceea  este o lumină puternică şi nu poţi umbla, decît cu capul descoperit. Împotriva abisului cam toate lucrurile şi-au imaginat centuri de siguranţă. Aerul are centuri  confecţionate din zborul milioanelor de păsări, furtunile din fulgere, dar cea mai frumoasă și de încredere centură de siguranţă pe care am văzut-o vreodată o are patria mea şi  este limba română.

Un unchi, înainte să moară, a mai adăugat o dorinţă în testament, sicriul lui să aibă centuri de siguranţă. Nu mai avea încredere în nimeni pe lumea aceasta şi îi era teamă să nu accelereze cineva rotaţia pămîntului şi să se trezească în vreo insulă cu femei sălbatice dezbrăcate. Nu am reuşit să-l convingem că preoţii îi pregătesc lui, dar şi celorlalţi oameni  centuri de colivă.

Centura de siguranţă a nopţii este somnul, centura de siguranţă a războiului este pacea, a oraşului este o ţesătură din zvonuri. Pămîntul are mai multe centuri de siguranţă, dar cele garantate sînt meridianele. Nimeni nu umblă în univers fără centură de siguranţă. Buzele sînt centuri de siguranţă pentru zîmbete, seminţele au centuri din raze de soare, zăpada din frig. Singurii care nu au centuri de siguranţă sînt copiii care se nasc, ei nu ştiu că existenţa este sustragere amăgitoare de la moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu