luni, 22 iulie 2013

Am negociat cu ea sentimentele pînă cînd cuvintele au devenit primăvăratice

Nu am semnat cu ea nici un tratat despre cum să dormim, cum să trezim hîrtia de scris cînd vrem să scriem scrisori sau cum să să facem dragoste. Ea locuieşte la ultimul etaj al unui bloc turn să audă cum se formează curcubeele, să se folosească de aripile păsărilor ca evantaie în timp ce vara se freacă de burlanele de ploaie ca să se mai răcorească. Coboară destul de greu, dacă nu are cu ea toate zîmbetele liftul nu pleacă după loc pînă nu îi asiguri o încărcătură minimă. Cînd ajunge la mine, întîi verifică tratatul să vadă dacă este parafat, dacă nu  este spală vasele şi  se întoarce în locul unde stelele luminează slab stelele şi nu i se mai văd pistruii.

Negociem tratatul de apropiere între noi de cînd am ajuns la concluzia că lacrima este un fel de certificat de naştere lichid al oamenilor şi încă mai sînt foarte multe foi albe, nescrise. Trebuie să menţionăm de cîte ori poate să rîdă ea într-o lună fără să deranjeze cearşafurile de pe pat şi să nu pericliteze nici curăţenia de pe holuri, cîte săruturi suportă într-o seară şi dacă pentru a împrospăta aerul pupăturile pot fi folosite şi pe timpul zilei. Ce tipuri de haine trebuie să poarte prin casă, care se evaporă la o privire, care nu suportă fumul de ţigare sau care îmi citesc gîndurile. Apoi trebuie negociat unde luam masa şi în ce fel, vinul îl bem moleculă cu moleculă sau cu paharul, lumina cu care îndulcim cafeaua să miroasă flori de tei sau a femeie visînd. Cu ce să-i scot eu şoldurile în relief cu şoaptele sau silabele, cînd i se micşorează sfîrcurile să fug din oraş sau să găsesc o uşă să intru în ea şi să i le umflu prin interior. Cînd din greşeală îi voi răvăşi părul lung pe pernă, ce să fac să mă predau ca un soldat indisciplinat sau să încerc cu mîinile să-i aranjez visele şi gîndurile, sperînd că şi firele de păr  îşi vor corecta defectele. Vreau să o întreb dacă este de acord să hrănească şi privighetorile din cartier care mă ajută să rezolv careurile de rebus despre muzică.

În unul din capitolele tratatului trebuie specificat dacă ne anesteziem sau ne congelăm pînă trece actualul regim politic, dacă liniştea aceasta înfricoşătoare din ţară este morfina cu care injectăm sărăcia să o mai putem suporta pînă intră luna în nori. Mi se pare că limba pe care o folosesc la scrierea tratatului între mine şi ea este insuficientă şi gîndeam că nu ar fi rău să folosim o  limbă străină. Dacă nici în acest mod lucrurile nu vor fi clare m-am gîndit să negociem şi să scriem tratatul în versuri. Toate detaliile acestea mi se părea a fi un ritual care îmi fură din inteligenţă şi i-am zis; "Dă visele alea mai încolo de pe canapea şi lasă-mă să scriu tratatul astă de dragoste pe pulpele tale albe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu