vineri, 10 mai 2013

Maşina de ghicit în palmă

Un prieten din Bucureşti, trecînd spre Sinaia, a făcut o escală la mine acasă să-mi lase cîteva aparate noi descoperite de curînd de savanții din capitală. Cele mai interesante mi s-au părut trei dintre ele; "Sacoşa electronică de amplificat succesul politic", "Turbina intergrată de provocat glorie" şi "Maşina de ghicit în palmă". În sfîrşit, inteligenţa românească ieşise în larg. Dacă s-ar fi descoperit şi aparatul de produs mîncărămi al celor ce fură statul aş fi riscat să finanşez toate speranţele lumii numai să-i ştiu principiile de funcţionare. În aceste condiţii  o să mai aştept pînă se hotărăşte guvernul să listeze la bursă primăvara, casele de vacanţă şi amnezia legilor.


Dintre toate descoperirile cea mai interesantă în contextul actual, cînd omenirea nu mai are materie primă de produs zămbete, cînd unii se duc la biserică sau măcelărie cu avionul,  mi s-a părut aparatul de ghicit în palmă. Instrumentul este ca o retină de vrăjitoare ce arunca aer proaspăt şi înmiresmat spre obiectul al cărui trecut, prezent şi viitor vrei să-l cunoşti. Scoate un bîzîit uşor cum pîrțîie motoreta progresului patriei cînd se apropie de cartierele mărginaşe unde oamenii dorm lîngă rezervoarele maşinilor abandonate  să se încălzească. Hai, să-l încercăm să vedem dacă este cineva în primejdie sau singurătatea este la fel de cochetă şi în anii ce vor veni. Stai puţin , zic eu, să mă obişniesc cu felul lui de a divulga intenţiile sîngelui. Mă gîndeam cum o să reacţionez la lucrurile care acum nu există şi urmează să fiu fascinat de ele sau dimpotrivă.

Dacă mașina de ghicit îmi arată minciuna meditînd la scenariul de a confisca și proprietățile umbrei după ce am dat mîna cu purtătorul de cuvînt al guvernului. Dacă mi-l arată pe politicianul speriat de propria lui ascensiune sau pe primul dintre oamenii patriei deghizat în hainele rele ale lupului ce ne consumă şi puţinele asfinşituri ce ne-au mai rămas? Dacă îmi vine prin artere o iscoadă şi-mi spune că fusta albastră pe care i-am croit-o Mării Negre şi pantalonii de aba pe care i-am cusut Munţilor Carpaţi sînt prea strîmte şi nu mai are şi el unde să aşeze cîteva hectare de pustiu? Cum să dau aparatul înapoi să-mi arate alt viitor?

Teama cea mai mare pe care o am este ca aparatul de ghicit să nu-mi arate o domnișoară naivă cu un aer visător, cu plata educației la zi, cu părul asemenea unei eclipse de soare  să-şi facă mutaţie în viața mea de mîine, spunîndu-mi că este partea principală a programului de guvernare. Maşina asta de citit în palmă  depistează viitorul oriunde, îl întreb pe prietenul meu. Vede viitorul și trecutul oricărei ființe sau lucru pe care  o așezi, dar te rog din suflet, nu-ți  testa iubita. mi-a zis. Rişti să cunoşti toate mulajele amanţilor ei. Am luat mașina de ghicit și am așezat-o pe pămînt foarte aproape de locul unde m-am născut. Eram curios să văd cînd mă aşteaptă pămîntul să mă reîntorc la el să am timp  înainte să-mi iau pastilele de ulcer.

Un comentariu:

  1. Sa-ti spun drept mai mult m-ar tenta sacosa electronica de amplificat succesul, dar nu cel politic ca am alergie la asa ceva. De o masina de ghicit mi-ar fi frica. Viitorul e cum e, mai bine sa ma loveasca frontal decat sa-l cunosc dinainte cu taraita.

    RăspundețiȘtergere