vineri, 19 aprilie 2013

Ni s-a furat patriotismul

Dacă am văzut că nu mai fac faţă spontaneităţii, caracterelor gingaşe ale preşedinţilor  filialelor iubirii mi-am luat un consultant. Conform fişei de post consultantul trebuia să fie nici viu nici mort, nici prea prost să îl trimit la studii postuniversitare la Sorbona, nici prea inteligent să-mi schimbe modul de organizare a simţurilor după alte filozofii. Principalele atribuţii ale consultantului erau: să detecteze pe stradă, pe stadioane, în televiziuni, oriunde bărbaţi sau femei de geniu care să poată vindeca înalţii funcţionari ai statului de platfus politic şi de ticuri ilegale, să demareze o cruciadă în cadrul general al tranziţiei de eradicare a tuturor amăgirilor oficiale la care concetăţenii mei sînt supuşi, să mă atenţioneze cînd alfabetul român începe să-şi piardă suveranitatea şi fără să ne dăm seama devine teritoriu străin, occidentul cumpărînd săptămînal cîte o literă.
La examen s-a prezentat un singur concurent, o doamnă în vîrstă de optzeci de ani născută în Basarabia cu studii făcute la o şcoală de fete din Paris şi căsătorită două săptămîni în România cu cineva care pretindea că a inventat braconajul modern. Putea interpreta orişice dilemă socială fără portativ, cerceta suspiciunile cu ajutorul cîinilor de vînătoare, cînd revenea primăvara suferea din nou de pubertate. Avea imaginaţia întreagă, carte de identitate vizată de toate viciile omeneşti şi două albume, unul cu dezamăgirile suferite în războaiele electorale şi altul cu amanţii decedaţi.
Am preferat să mă consilieze doamna respectivă pentru că avea un simţ al prevenţiei ieşit din comun, dar lucrul cel mai important era că nu mai avea dinţi şi cuvintele ca să prindă contur erau subvenţionate cu aer ceea ce pentru mine însemna sacrificiul exprimării teatrale în avantajul reliefării adevărului.
Prima şedinţă de consiliere a început în acest mod; "Vezi că ni s-a furat patriotismul şi moare exilat cine ştie prin ce pivniţă, se va alege praful de sufletul acestui popor. Du-te la guvern şi înviorează-le creierul, comandă repede o ploaie de meteoriţi peste sediul partidelor lor să le distrugă acoperişurile, arhiva cu amintiri, să le facă zop catastiful unde au trecute zilele de naştere ale amantelor să simtă şi ei ce înseamnă dreptul de a nu mai avea nimic. Acum avem libertatea îmbunătăţită sîntem fraţi cu Goethe, cu Baudlaire şi pot iubi ei ţara în locul nostru, pentru noi important este să avem translatori buni să înţelegem exact traducerea. Du-te la preşedinte, la parlament şi vezi că toţi şi-au schimbat scrisul şi semnăturile, se roagă la Biblia cu efect de adormire, joacă teatru la televizor în toate limbile pămîntului numai în limba română nu. După modul cum ne este descris mersul prin Europa sîntem cetăţeni de gradul doi, putem fi traficaţi pe o filieră de cultură ca o curte regală rămasă pe mîna servitorilor.  Cuvintele noastre nu mai cresc şi nu mai ştim să murim româneşte. Inima mea nu mai vrea să facă ore suplimentare şi bate împrăştiat, poeţii văzînd că nu mai avem păsări autohtone le-au luat locul şi se aruncă după blocuri în dorinţa lor de a verifica dacă cresc aripile. Patriotismul era cămaşa cu motive populare pe care o îmbrăcam la sărbători. Cînd se simte că nu mai ai pic de patriotism în suflet apar diavoli de unde nu te aştepţi să-ţi falsifice frontierele ţării trasate în inimă."
Patriotismul nu are nevoie de pauze. 

Un comentariu:

  1. Pai tu nu vroiai un consultant, ci un zombie!De-astia gasesti pe toate drumurile ca multi chiar asa arata si se comporta. Ai senzatia ca a facut cineva lobotomie la nivel national.

    RăspundețiȘtergere