marți, 8 ianuarie 2013

Oraşul din mijlocul sufletului

Uneori este atîta linişte în sufletul meu că îmi este teamă ca lumea să nu se fi apucat de murit, nu ştiu ce se întîmplă, nimeni nu mai merge cu liftul, deşi e pe gratis, nici un botez de planetă, nici un politician umblînd prin deşertul radioactiv al minciunilor. Pentru a înlătura această stare de lucruri, cu elanul unei dimineţi de vară, mă apuc să întemeiez un oraş în sufletul meu. M-am specializat, am şi o carieră de unde scot lumină pentru construcţii, odată între două respiraţii ale unei femei am înfiinţat o grădină de orhidee.
Oraşul va fi pe malul unui lac albastru ca turiştii rătăciţi să se privească în oglinda lui şi să-şi găsească hotelurile, bagajele pline cu gînduri secrete şi alifiile pentru visare. Fiecare cetăţean va trebui să poarte în geanta diplomat un kilogram de pămînt în care să-şi păstreze rădăcinile, curţile vor fi delimitate de ploi, halbele de bere vor fi petale de trandafir. Nu vor fi taxe şi impozite că avem vecini pădurile de brazi sau că stelele ne vizitează fără paşaport. Vitrinele vor fi confecţionate din coperţile uriaşe ale cărţilor de istorie ca să fim toţi contemporani, să nu mai fim îngrijoraţi de trecerea timpului ai cărui paşi scutură frunzele prin cartiere. Metroul va avea gurile de intrare prin pivniţele noastre, scrisorile vor fi transportate de păsări care nu ştiu să citească, în loc de lanterne vom folosi sîngele.
După ce voi termina oraşul şi voi obţine toate aprobările de la primărie, locuitorii vor trebui să adopte un protocol valabil şi pe lumea aceasta şi pe cealaltă. Cetăţenii vor umba îmbrăcaţi în hainele părinţilor, toate străzile vor avea plăcuţe de orientare, în aşa fel scrise să se poată citi şi în oglinzile retrovizoare. Idealurile nu se vor expune, decît în locurile în care poliţia comunitară face cursuri de alfabetizare, iar logodnele vor avea loc la graniţa unde încep miresmele. Expediţiile ierbii vor fi autorizate, numai cînd ramurile vor rămîne însărcinate şi  globulele roşii vor învăţa să se dividă şi pe întuneric.
În acest oraş pot intra femeile care ştiu sărutul francez şi cei care au cunoştinţele necesare să scrie o prefaţă frumoasă unui sărut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu