vineri, 25 ianuarie 2013

Legi care ascund ilegalităţi

Cred că m-am născut vinovat, oamenii ăştia mă căutau demult, de o sută de ani, parcă m-aş fi încoronat rege al singurătăţii în detrimentul vreunei familii regale, parcă eu aş fi fost autorul destrămării Romei antice sau aş fi fraudat aerul cu femei dezbrăcate, altfel nu înţeleg de ce se dau atîtea legi împotriva mea. Sînt parlamentari, dar nu ştiu de unde provin, din comunitatea celor fără morală, din dinastia celor ce supravieţuiesc fără vin, din cei care sînt în perioada de împerechere. Nu mă cunosc, n-au auzit de mine, nu am comentat eşecurile dorinţelor lor, în schimb mi-au făcut viaţa un calvar. Descind în mine, îmi răstoarnă mobilele din amintiri, îmi încurcă ordinea civilizaţiilor din clepsidrele de nisip, îmi rup ţigările pe care le păstram să le fumez înainte de a muri.Dacă cineva le spune că au greşit rînduiala în care mi-au aşezat visele la locul lor, în următoarea şedinţă modifică articolele, paragrafele aliniatele de lege. Dacă vă uitaţi în mine cu atenţie sînt numai tăieturi de texte, adăugiri de articole de lege, inversări, aproape că nu mă mai recunosc, am devenit o fiinţă contradictorie.
Îmi spun ei, cît lux trebuie să pun în cuvinte, să plantez numai trandafiri cu număr de petale impare, cînd să le spun părinţilor să nu se mai ducă la gară că eu sînt trenul care îi duce spre infinit, cînd să fac repetiţii cu asfinţitul, trecînd de colo colo prin fumul de ţigare, cînd să mă duc la Registrul Comerţului să înfiinţez filiale ale iubirii în fiecare stea, cînd să fac rodajul inimii, ca şi cînd eu aş fi un tiran cu propria mea viaţă.
Toate acestea în lipsa mea, eu nu am voie să iau parte la hotărîrile prind viaţa mea. Dar, ce ţară este asta? Cît trebuie să fiu de puternic, de inteligent, de moral, de sceptic, de îndrăgostit, de viril, de ruşinos, ca să fiu liber. Cui trebuie să-i cer voie, lui Nietzsche, lui Napoleon, lui Marx sau Diavolului ca să fac ce vreau cu viaţa mea? Aflu din ziare sau după internet că de mîine cine îşi operează vocea să poată să urle douăzeci şi patru de ore neîntrerupt, va fi amendat, că în acelaşi timp cu majorarea preţului la gazul metan a crescut şi impozitul pe timpul petrecut în sălbăticie.
Aş fi vrut să am o meserie bănoasă, să fac o firmă de curierat pentru idei. Mi s-a spus, că nu se poate, periclitez siguranţa naţională. Pentru cei care nu au locuinţe aş fi vrut să înfiinţez o agenţie imobiliară şi să dau gratis cîte un apartament cu două camere în poemele scrise de Radu Vasile, fostul prim-ministru, s-au justificat că un astfel de SRL, nu poate fi înfiinţat din motive politice. Este o nebunie, fiecare frămîntare umană are o lege, nu ştiu dacă şi depunerea de jerbe la căpătîiul morţilor are vreo reglementare.
Mărturisesc că sînt atîtea legi pe cap de locuitor, ce ascund un noian de ilegalităţi că noi într-o viaţă, nu am fi în stare să le producem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu