miercuri, 23 ianuarie 2013

Fabrici de aparenţe

Pentru că defectele mele nu sînt predate în şcoli, mă simt obligat să vă vă spun că fabricile de aparenţe din ţara noastră lucrează la foc continuu. Revirimentul a avut loc cînd întreprinderile de produs salivă au intrat în insolvenţă din cauza absenţei mitingurilor, a întrunirilor spontane, dar şi pentru că şefii sindicatelor au devenit case schimb valutar, unde cinstea este transformată în ruşine.
Proprietarii fabricilor de aparenţe sînt politicienii care au impus angajaţilor un ritm infernal pentru a creşterea productivitaţii muncii. Aparenţa este modul de a mărturisi lucruri neimportante, am putea spune că este o capodoperă a minciunii. Nu trebuie făcut un efort deosebit, nu induce oboseală. Aparenţa are o trusă de gesturi impresionantă şi o armată de idei cu mască. Întotdeauna adevărul este urcat într-un tren ce merge spre nicăieri cu peronul în buruieni. Realitatea ţi se pare o slăbiciune. Deşi, nu sînt profesori pentru studiul aparenţelor, noi toţi am învăţat această materie la locul de muncă. Traversezi un fir de praf cu masca pe faţă să se spună că eşti un ecologist convins, te duci să vizionezi piesa de teatru, Cîntăreaţa cheală, de Eugen Ionescu, ca să te vadă spectatorii că ai adus personajului principal  un şampon de crescut părul. Femeia de lîngă tine dacă nu are sînii mari sau îi are lăsaţi din cauza sărăciei, îi completezi cu doi bureţi, nu-i mai rotunjeşti îi laşi dreptunghiulari, să vadă toţi ce ţîţe extraterestre are.
O aparenţă nesfîrşită există în Minesterului Transporturilor. Aici se îngrămădesc: CFR Marfă, CFR Călători, aeroporturi, autostrăzi, porturi şi multe altele. Aparent este o ordine desăvîrşită, şefii de tren fluieră, garniturile pornesc la oră fixă, avioanele decolează după un orar european, şedinţele de guvern pot începe după şuieratul vapoarelor, disciplina este o lege nepromulgată care se aplică. În realitate la ficare metru pătrat de şosea se fură o roabă de pietriş, o jumătate de roabă de nisip şi un centimetru grosime de asfalt, cam un sfert de roabă.
În sănătate bisturiul este simbolul preciziei, dar cu bisturiul sînt tăiate hălci din bugetul de stat pentru cabinetele particulare ale medicilor, cu bisturiul sînt înjumătăţite medicamentele pentru spitale. Nimeni nu a reuşit să numere spicele de grîu dintr-un lan, cîteva hectare vor fi treirate în buzunarele unora. Pădurile, apele minerale, au devenit materie primă pentru fabricile de aparenţe. Guvernul este strategul aparenţelor. Oamenii nu văd, decît mirajul nisipurilor şi se însufleţesc şi speră.
Nimic nu mă uimeşte mai mult în această lume decît insistenţa cu care concetăţenii mei vor să lucreze ca muncitori necalificaţi la aceste fabrici de aparenţe.

Un comentariu:

  1. Da, devine sacaitoare treaba asta chiar si cand nu te uiti la stiri...ca mine.Dar nu prea stiu cine spera ca in cercul meu de cunostinte am invatat sa suportam dezamagirile...

    RăspundețiȘtergere