joi, 22 noiembrie 2012

Violul

De cîte ori ies din grajdurile singurătăţii nevătămat se pare că devin un critic de treabă a celor care iau şpagă. Acestă îndeletnicire este insuportabilă pentru că anul acesta, şpaga este mai mare ca anul trecut, dublă faţă de acum doi ani ş.a.m.d. Şpaga este ca o potcoavă încinsă ce lasă urme adînci în suflet, este o înjurătură sub formă de bani spusă încet. Se pronunţă cu gura uscată pentru că meniul ei  principal este seceta. Şpaga este partea de vorbire care te lasă în afara propoziţiei. Nu ştiu dacă aţi văzut pe cineva care a luat şpagă, are numele plin de găuri ca o felie de caşcaval cenzurată de şoareci. Mi-am adus aminte o înţelepciune spusă de Demostene "după cum cel care corupe îl învinge pe cel care primeşte, tot aşa cel care nu primeşte îl învinge pe cel care vrea să corupă" şi mă gîndeam că mie, nu-mi ajunge o eternitate să uit o femeie pe care am iubit-o, dar dacă umblă cu şpaga ascunsă în celule sînt gata să-i dau o diplomă de cactuşi şi să-i arunc trusa cu scule erotice sub tălpile bocancilor unui pluton de soldaţi. Pentru că sînt un cercetător zelos, am petrecut multe zile în anticariatele dragostei şi am constatat că iubirea a fost monedă de corupţie şi pe vremea legionarilor şi a comuniştilor şi a capitaliştilor.
Zilele trecute, o doamnă pe care o cunosc, cu doi vulcani în fese, preocupătă mai ales de matematica vîrstei, în sensul că anii ei, nu cuprind decît douăsptrezece ore pe zi, adică numai ziua, motivînd că nopţile, nu îi aparţin, acestea fiind propritatea bărbaţilor, mi-a şoptit la ureche că mă aşteaptă la ea în vizită. M-a pus în gardă că la această întîlnire va veni şi medicul de familie, care nu era altcineva decît o doctoriţă tînără, ce părea opera secretă a unui pictor ce producea decorurile unor filme deocheate. Auzisem eu ceva despre dragostea în trei, la o coadă la cartofi unde două babe fumegau încercînd să desluşească manualul iubirii scris cu litere tridimensionale, dar lucrul acesta mi se părea o conspiraţie a unei picături de ploaie sau acea libertate pe care unii o înţeleg ca fiind libertatea încheieturile de la coate. M-am pregătit ca un răcan ce pleacă la armată, am hipnotizat lucrurile din casă să rămînă la locul lor, am luat cu mine numai gesturile de ţinut în braţe şi deschis fermoare şi am plecat. Doctoriţa stătea răsturnată pe o canapea biruind atomii de aer din jurul ei cu sînii, iar cunoştinţa mea, de la ultimul loc de muncă, avea sutien cu ferestre şi peste chiloţii din aţă dilatată o fustiţă transparentă care nu te aşteptai să se termine aşa brusc. N-am făcut nici doi paşi că patru mascaţi m-au luat pe sus şi m-au băgat într-o dubă sub acuzaţia că nu posed prezervativ cu aromă de păpădie.
A doua zi jurnalul local "Marginea patului" titra pe prima pagină "căndidata A. G. în colegiul nr. 20 "Mirişte" a fost supusă unei tentave de viol, cetăţenii ieşind în stradă în număr foarte mare, solidarizînd-se cu viitorul parlamentar. Asta se întîmplă în oraşul meu, şpaga poate lua forma şi a unei victime, atît este de perversă.

Un comentariu: