vineri, 23 noiembrie 2012

Sondaje făcute de îngeri

Toamna a fost pusă cu botul pe labe, nici ea nu mai vedea prin această burniţă care nu-i altceva decît o gardiancă pocită a ploii, zilele păreau nişte ţigănci bocitoare care nu puteau merge decît cu liftul, lumina prea obosită se tîra uşor pe scări să ia aer.Între aceste deznădejdi festive, frunzele se sugrumase din cauza frigului alb, vîntul ne poftea îndelung la sărăcie, iar melancoliile îşi scosese zdrenţele la vedere.
Şefa de partid îmi spusese să o aştept că merge pînă la biserică. Nu era practicantă a nici unei religii şi nici nu obişnuia să se spovedească, dar probabil devenise sceptică, văzînd că roţile cu care se deplasează ţara se desumflă şi încerca să ceară ajutorul Domnului. Eu cînd intru într-un lăcaş de cult, întîi mi-e frig, apoi îmi fixez branula pentru perfuzie cu rugăciuni, în gură cuvintele mi se transformă în zăpadă şi cînd simt că sfinţii de pe pereţi se transformă în fiinţe, frica mi se adună pe piept sub forma unei cruci şi sprijinîndu-mă în ea, ca într-o cîrjă, ies afară să fumez o ţigare. De cîte ori viaţa mă ameninţă cu demolarea, spaima mă determină să fac păcat după păcat, degeaba încerc eu să le retuşez cu mîinile, păcatele rămîn cu degetul pe trăgaci.
Ultima oară cînd m-am spovedit, părintele paroh m-a întrebat dacă am păcătuit şi i-am răspuns afirmativ, dar modul în care intra în amănunte, supunînd-mă unui tir de întrebări, dacă am păcătuit cu directoarea grădiniţei sau cu diriginta poştei, am reţinut că la el păcatul este de un singur fel trecut în DEX drept dragoste.
Nu înţelegeam ce căuta şefa la preot că sînii îi erau destul de cuviincioşi şi umbroşi, deveneau nervoşi doar atunci cînd se zîmbea politic şi simţea în aer raţe sălbătatice. Dantelele de dedesupt ce-i făceau şoldurile să pară mai uşoare, erau foarte ascultătoare şi supuse, iar eclipsele apăreau în sîngele ei numai din cauza săruturilor, care oricum, nu aveau loc în biserică. Ea mereu a ştiut să facă media aritmetică între Dumnezeu şi lungimea geografică a îmbrăţişărilor, să facă din cuvinte nişte hamali de lux să-i care în saci de plastic modestia îngerilor pe care îi avea trecuţi pe cartea de identitate. Poate preotul i-a fost coleg de liceu şi vrea să împrumute de la ea ceva exerciţii de resuscitat psalmii sau vreun ghid de a învăţa sfinţii să navigheze pe internet. Eram nedumerit ca un responsabil guvernamental cu securitatea văduvelor care vede pentru prima oară o amazoană în funcţia de Ministru al Apărării.
Cînd a ieşit din biserică parcă avea picioarele şi mai lungi, nu ştiu cine trăsese de ele şi mi-a spus doar atît, fă rost de cîteva cărţi de versuri pentru mobilizarea electoratului că preotul, după o convorbire cu Dumnezeu, a aflat că am scăzut în sondaje cu zece procente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu