duminică, 18 noiembrie 2012

Responsabil cu notele din gamă

Numele care îmi stă pe umeri ca o husă de tractor s-a cam uzat din cauza atîtor frămîntări. Înainte de a lua  decizia de a arunca pantofii ce mâ îndepărteazâ de viaţa aceasta  m-am hotărît să îl schimb. Observ că tot mai mulţi mă gîsesc responsabil de foarte multe lucruri: că nu pot opri şenilele sărăciei cu infanteria pe care o comandă unul visele mele revoluţionare, că scurcircuitele de la transformatorul din colţul străzi s-ar datora energiei electrice din celulele mele, că vîntul umblă ca un beţiv pentru că i-am dat să bea vin. 

Am fost acuzat că vecinei mele care nu-i decît o păpuşă gonflabilă confectionată din carne educată i-am furat secretele ascunse în sutiene și l-am divulgat americanilor.  Tot eu am fost găsit responsabil că primarul şi secretara fac exerciţii practice acasă la ea,  repetînd ceremonia căsătoriilor de duminica viitoare, spunîndu-se că le-am reparat idealurile la departamentul de schimbat destine de la noi din cartier. La servici am fost găsit vinovat că lăsam iubirea într-un sertar să nu mă sîcîie toată noaptea şi acum clădirea miroase a fîn proaspăt cosit sau că am făcut chiuretaj apei cu care îmi spăl cuvintele de nostalgii. 

La un moment dat am ţinut o prelegere la facultatea de geologie şi le spuneam studenţilor că pămîntul nu are rezerve de petrol, de sare, de fier sau aur, mai mari şi mai preţioase decăt iubirea oamenilor. Am putea hrăni toate metaforele din lume. Am putea umple toate femeile pînă la refuz. Iubirea distilată poate folosi drept combustibil la mersul cu liftul pînă la lună. O studentă însă a încercat să vadă dacă din cauza iubirii îi cresc aripi în timp ce îşi ia zborul după un bloc, uitînd că îşi amanetase inima pentru un BMW seria trei la măna doua. Ca politicienii să poată funcţiona cu iubire trebuie să le facem o revizie generală să-i trecem după combustibilul de minciuni pe un altul să le schimbăm injectoarele care scuipă prin pieţele publice şi neapărat să-i verificăm la staţia de încercare de la urne.


La poliţie unde se eliberează cărţi de identitate, o doamnă cu gradele pe umeri, m-a întrebat de ce vreau să-mi schimb numele pentru că acest lucru are loc cu ocazia căsătoriilor. Nu i-am răspuns, dar mă săturasem să tot fiu dat pe măna recuperatorilor pentru iubirile trecute, apoi, nu mai voiam să fiu considerat responsabil că uneori soarele se trezeşte mai tîrziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu