joi, 8 noiembrie 2012

Prezervativ de cal

Am negociat cu singurătatea de multe ori pentru o chirie mai mică, uneori  cu cîte o tornadă românească, dar viaţa mea, fiind de multe ori în grevă, unde eu eram cel ce protestam şi tot eu eram cel împotriva cui protestam, nu am putut să o negociez. Nici zilele trecute cînd şefa mea de partid mi-a dat dispoziţie să pictez un tablou cu guvernul să şi-l pună agaţe în faţa biroului, nu am fost un negociator bun. Singurele cursuri pe care le făcusem despre culori a fost la şcoala de vară a partidului cînd ni s-a prezentat o expoziţie de curcubeie. Am luat matriţa în care turnam litere şi am dus-o la fier vechi. Acum aveam nevoie de pensule de diferite mărimi. Îmi trebuia pesimism mult să pictez sediul guvernului pe afară, un microscop pentru nivelul de trai, aveam nevoie de utopii, ruşine, de un rîs involuntar să le amestec şi să găsesc nuanţele adecvate.


Prima idee a fost să pictez douăzeci de scaune cu nimeni pe ele care votează cu spătarele. Ordonanţele să fie scrise într-o limbă necunoscută, apropbată de Academia călimărilor avangardiste. Masa să fie curbată sub forma ţării, iar scaunele gînditoare în jurul ei. Aş mai putea adăuga în spate cîteva consiliere fragede, avînd trupul împletit în flori, contaminate cu pojar de la un buchet de maci.
Aş putea ilustra guvernul şi ca pe un grup de tauri ce aleargă o văcuţă prin Europa, fără lapte, cu şira spinării ieşită ca munţii de curbură să o violeze. Poate ar trebui să desenez şi o cîmpie,  ce tot se lungeşte într-o sărăcie aprigă, unde nu mai este nimic de păscut.


Mai bine ar fi să pictez un cal cu picioarele din faţă în văzduh, cum avea Napoleon care nu rîgîie după ce mănîncă, să întruchipeze demnitate şi glorie. Nu, nu-i bine, o să pictez un cal la fel de mare cu sexul lui uimitor pentru a sugera adevărata grandoare a întregului guvern. Nici acum nu am avut o viziune progresistă. Mai bine pictez un cal mic cu dinţii necariaţi care poare mînca şi fabrici şi uzine, cu un sex foarte, foarte mare şi ca să nu îl vadă noua generaţie o să dau comandă la fabrica de mase plastice de un prezervativ de cal.

2 comentarii:

  1. nu mai stiu pe unde prin tara e o statuie imensa a generalului Kutuzov...are un cal exact cum l-ai descris tu, cocotat pe un piedestal impozant astfel incat sa vezi perfect sub burta lui...tare ar avea nevoie de "chestia" aia . Dar ai gasit un cal tare frumos in poza aceea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calul reprezintă moneda de plată între legende, plus că am traversat copilăria alături de ei.

      Ștergere