vineri, 9 noiembrie 2012

Cumpărături secrete

Citeam în jurnalul local "Scobitori în vreme de şomaj" că Năstase nu mai vrea să plece din puşcărie. Îl aşteaptă şi pe Băsescu să pună în practică tratamentul imuno-deficitar împotriva sărăciei. Era o ştire care te făcea să te speli pe mîini în şoaptă să nu te înregistreze cineva. Frigul blocase arterele plopului din grădină. Era singurul aeroport vertical din cartier de unde păsările decolau spre lanurile de grîu din apropiere. Acum trebuie să se ducă la fast-food după mîncare cu puţinii bani pe care îi cîştigă din transportotul scrisorilor. Se lăsase şi ceaţă și nu puteai să te orientezi prea bine decît dacă urmăreai cuvintele. Pisicile excitate de parfumul toamnei îşi schimbau frecvenţa de miorlăit foarte des în ideea că vor găsi un loc de întîlnire prielnic. 


Mă pregăteam să scot speranţele la vorbitor cînd la telefon şefa mea de partid mă anunţă că la supermarket s-au făcut reduceri la borcanele de bulion şi de urgenţă să fac rost de bani şi să cumpăr atîtea borcane cam cîte femei avem în cartier. Cînd sînt prost dispus mereu se găseşte cineva să-mi dea asemenea mesaje după care mă apucă sughiţul. Dacă s-ar fi ieftenit mersul cu liftul, săritul de pe blocuri sau actul sexual al apei care o determină să devină din apă rece apă caldă mai ziceam să fie aşa de preocupătă, dar că s-a ieftenit bulionul nu ştiu cu ce ajută la creşterea în sondajele de opinie. Li s-o fi făcut foame zidurilor de trebuie atît bulion. 


Acum lupta pentru existenţă se dă pe centimetru patrat. Poate s-a reprofilat electoratul român, nu mai vrea cărţi cu Dostoievski pline de zahăr sau posterele candidaţilor în sticle de ulei de doi litrii. Adevărul este că lumea se rostogoleşte paranoic. Am văzut oameni dormind în cimitire să-şi păzească morţii. Am văzut muncitori necalificaţi care aşează cuvintele într-un vers cu doi ţăruşi şi o aţă întinsă între ei. Am mai cumpărat cîteva zeci de kilograme de portocale cu toartă, cinci bidoane de măsline care nu fac zgomot,o sută de farfurii cu fund dublu ce pot fi umplute cu două linguri de ciorbă şi zece cuţite de tăiat metafore pentru intelectualii din cartier. Le-am dus la partid. Zilele trecute, mai cumpărasem rimel din oboseală de motor, calendare cu femei dezbrăcate care ies din hîrtie şi te servesc la masă, napolitane cu canabis ce defectează mersul la vot.


Cît de greu este să faci cumpărături pentru alţii şi să le dai numai acelora care te vor vota. Este ca şi cum ai face dragoste cu o femeie care pînă ieri a fost bărbat şi şi-a făcut operaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu