joi, 25 octombrie 2012

Semnătura taurului

Frunzele s-au defectat rău de tot, de galbene ce sînt vor să intre în cutia de scrisori să citim despre toamnă în ele, din cauza ceţii cuvintele umblă în patru labe să vadă drumul, frigul rumegă pajiştile şi în loc de lapte lasă în urmă zăpadă. Trec pe lîngă mine , dau bună ziua şi nu mă recunosc, telefoanele bagă între silabe sîmburi de prune ca să nu mai auzim cum se vaietă iarba.
Ajunsesem la partid, voiam să iau liftul pînă la etajul patru, unde îşi are biroul şefa. În faţa mea un cetăţean cu bocanci de soldat în picioare, cu o traistă atîrnată de gît, aştepta în faţa liftului şi din cînd în cînd bătea cu dosul palmei în uşile lui. Între timp, au coborît doi tineri şi el a rămas la fel de consecvent poziţiei în care l-am găsit, uşile luftului s-au închis şi s-a ridicat de la parter. După ce am intrat în vorbă cu el, mi-a spus că bate la uşa liftului de o oră şi nu îi răspunde nimeni. Unora le deschide, spune el, dar mie nu vrea în nici un chip, o fi ştiind că sînt de ţara şi n-am voie în lift, apoi, eu nu ştiu să conduc decît caii, căruţe care merg în sus n-am avut. Ulterior am aflat că vrea să se înscrie în partid. Era sătul de laudele primarului, tot neamul lui facea parte din alt partid şi pentru asta se considerau cineva în comună. După ce şefa l-a cunoscut m-a rugat să mă ocup de dumnealui.
Cunoşteam bine localitatea Oamenilor de aici, din cauza munţilor, li se modelase tainele şi le făcea inaccesibile celorlalţi, orice vorbă era justificată prin fapte, fără bîrfe că deranja veşnicia din pietre, fără şiretlicuri că îi lătra cîini ciobăneşti. Aici, trebuia să nu fii vulnerabil ca să fii iubit, nimeni la munte nu se naşte ticălos, oraşul e cel ce consumă simţurile. A scos mai multe cărţi de identitate din traistă, fraţi, surori,  feciori, toţi mă priveau din poză nedumeriţi. Am o rugăminte , zice el, am acasă un taur de o mie cinci sute de kilograme, cel mai bun din comună, poţi să îl faci şi pe el membru de partid? Pot, de ce să nu pot, dar ştie să se semneze?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu