luni, 15 octombrie 2012

Şcoala de amor

Pe director l-au găsit mort în lada de zestre a mamei  sale. Se spunea că a murit în timpul unei cascadorii, voia să vadă cît rezistă în burta de lemn a mamei sale ca tratament împotriva viciilor.Unii comentau că e urmărit de poliţie pentru o infecţie pedagocică, netrecută în declaraţia de avere, alţii că a luat un pumn de  pastile împotriva fricii pentru că deţinea toate parolele la programele şcolare ce îţi garantau că poţi ajunge proxenet celebru. Voia să plaseze fetele singurătăţii unor oameni cu bani, dar cele mai multe dintre ele poeţilor, în schimbul unor volume de versuri.
Cu o săptămînă în urmă, eram la sediul Asociaţiei intelectualilor cu imaginaţie elegantă, cînd m-am trezit cu directorul şcolii la birou. Tocmai îi explicasem unei profesoare bătrîne că prohabul, n-are nici o legătură cu numărul de linguriţe de cafea care trebuie pusă la o ceaşcă. Am lăsat totul baltă pentru că era unul din cei mai buni directori din cartier. A început cu o laudă la adresa mea. Am auzit că dumneavoastră ştiţi să potcoviţi cuvintele, îmi spunea ca unui fierar anonim, că sînteţi dotat de guvern cu un microscop ce vede insatisfacţia pe chipul literelor şi vreau să vă destăinui ceva. A început să îmi fie frică, am cîteva colege necăsătorite care dau meditaţii acasă la ele. Problema este că elevii au între patruzeci de ani şi cinzeci de ani, iar orele de meditaţie au loc între douăzeci şi unu şi douăzeci şi trei, noaptea. Un cetăţean, pe care eu îl recomandasem, m-a ameninţat, spunînd că şi-a vîndut apartamentul să facă meditaţie la matematică şi după ce a ajuns la ecuaţia de gradul doi cu două necunoscute , nu îl mai primeşte la ore. Am o reclamaţie şi împotriva profesoarei de limbă franceză care în programa de studiu sînt prevăzute exerciţii de dicție cu girofarul între dinți, de îndoit limba, de  folosire a gurii pe post de cuptor al plăcerilor şi ea din cauza lipsei convingerilor, nu preda aceste capitole. Cea mai gravă e situaţia cu profesoară de biologie care le-a promis materiale stimulatoare, licori pentru marirea curajului, filme cu instantanee despre mersul în genunchi. În pauze îi punea pe elevi să îi aspire praful de pe lenjeria intimă cu buzele.Acum toţi sînt nemulţumiţi, deşi după ce au trecut prin cabina de probă de la şcoală, nu au avut nici o obiecţie. Unii dintre elevi sînt politicieni şi au pretenţii mari. Ca să înveţe într-o legislatură toate cunoştinţele de la o materie vor două profesoare sau chiar trei. I-am spus că voi informa conducerea asociaţiei noastre, pentru că şi cadrele didactice făceau parte din această ligă şi îl voi pune la curent cu decizia luată.
Iată, s-a sinucis. În biletul pe care l-a găsit poliţia scria că nu a putut suporta şantajul subconştientului şi a ales să fie propriul lui univers, dar şi datorită faptului că unele eleve îşi arogase dreptul de a fi profesoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu