vineri, 19 octombrie 2012

Cei învinşi în loc de sex mănîncă două mere

Poporul adunat pe stadion aplauda dezordonat, peneliştii băteau cu mîna dreaptă deasupra şi stînga dedesupt, pesediştii invers. Era un zgomot asemănător cu cel făcut de plutoanele de soldaţi cînd prindeau patul puşti. Membrii de partid din toată ţara venise cu buzunarele pline de patimi. După rapiditatea cu care germina ura în ei, după cîte spînzurători aşteptau în jurul stadionului, nu cred că cineva din zecile de mii de participanţi se gîndeau la ţară. Tribunele miroseau a parfum franţuzesc amestecat cu transpiraţie, gazonului i-au pus un covor uriaş peste ochi să nu mai vadă jurnalulu de călătorie prin partidele a multora dintre participanţi. Furturile, tîlhăriile, comerţul cu tăcere, ferestrele pe unde putai privi coregrafia banilor publici au fost aruncate în pubelă, la un loc cu speranţele oamenilor.
Am văzut prima oară naţiunea adunată pe stadion să picteze pe un bob de orez un pod de unică folosinţă, între sărăcie şi pasiune. Timpul  lua în derîdere această generaţie pentru că liderii uitase Europa la vreo cîteva sute de metri de stadion.
Printre cei ce priveau peste gard, am întîlnit-o pe fosta mea profesoară de franceză, îmbătrînită, neîngrijită parcă i se făcuse transfuzii cu riduri. Nu ştiu dacă îi mai curgea sînge prin vene, cred că îi ningea în interior că avea mîinile reci ca o controloare de reni de la polul nord. Este adevărat că poţi să naşti fără să ai studii, dar să ai doctoratul luat la Paris şi să vînezi o jumătate de ţigară aruncată pe jos este o realitate aberantă. I-am spus că îmi pare bine că am văzut-o i-am dat numărul meu de telefon şi m-am îndreptat spre ieşire. Am avut senzaţia că am lăsat-o într-un cimitir.
În faţa mea un tînăr se cocoţase într-un copac şi pentru că nu puteam fugi din absurd, l-am întrebat ce caută acolo. Mi-a răspuns că vrea şi el să privească de la înălţime că nu ştie carte. Am ajuns acasă, mi-am aerisit respiraţia, am mîncat două mere în loc de sex aşa cum fac cei învinşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu