joi, 4 octombrie 2012

Bani pentru autostrăzi

Mi-am înscris iubirea la şcoala de şoferi profesionişti. Făcuse şcoala de şoferi amatori, dar nu aprofundase materiile de bază, cum ar fi conducerea pe timp de noapte cu doi instructori sau parcarea cu spatele lîngă inimă. Nu învăţase să lege şireturile la pantofi celor pe care îi accidentase pe trecerea de pietoni şi mai tot timpul mergea pe contrasens. Din atîtea semne de circulaţie, nu reţinuse decît floarea soarelui ce anunţa că imediat urmează o grădină cu multe duminici şi un semn cu aripi împăiate ce indica o aşezare de  deltaplanuri proiectate să aterizeze în pat. Şcoala era pe o stradă cu lumină domoală şi avea mai multe secţii; pentru condus tramvaie, locomotive, căruţe. Pentru păsări avea o secţie în care se preda într-un dialect dispărut, să le ajute să emigreze. Ştiind cît este dragostea de înaltă, am ales să înveţe condusul pe verticală, adică un fel de a conduce liftul plăcerii, de la pămînt la cer.
I-am spus profesorului, după ce termină şcoala, nu mai vreau să îi citesc cinzeci de pagini de poezie ca să îşi dea fusta jos că mi se dilată cartea de identitate şi nu mai ştiu cum mă cheamă, să nu îmi mai dărîme cu şoldurile stativul cu perfuzii pe care îl întrebuinţez să mai înviorez metaforele. După ce îi daţi carnetul de conducere vreau să fie o profesionistă desăvîrşită să îşi folosească zîmbetele la capacitate maximă, să fie pregătită pentru orişice călotorie dus-întors între două respiraţii şi să nu mai facă economie de aripi. Nu vreau să îi mai aduc orchestra din cartier să îi cînte pînă i se încălzesc mîinile sau ne avînd ţigări să aprindă cuvintele din partea din care iese fum. Nu vreau să mai dea semeseuri amintirilor că în următoarele secunde va fi violată sau să îmi trimită ilustrate desenate pe cochilia melcului, acesta fiind şi poştaşul. Învăţaţi-o fascinaţia orientului, cum să folosească interjecţiile cînd este dezbrăcată, cum să îşi aşeze adjectivele în jurul sînilor. Dacă după aceste cursuri profesioniste mai umblă prin casă cu ciorapi pe ea sau ia frigul din frigider şi mi-l aşează pe burtă sau mai produce eclipse în pat îi fac reclamaţie la oficiul pentru protecţia conumatorului. Apoi, cînd tace o ia ceasul înainte şi pierd din lungimea iubirii, vinul îşi pierde bunăvoinţa de a accelera simţurile, iar trandafirii din vază trăiesc o viaţă mediocră de scorţişoară. Să înveţe puţină politică, să nu ia pasageri decît dacă au legitimaţie de demnitar, să nu rămînă sudată de scaunul limuzinei şi mai ales să nu-şi mai arate insuccesele trupului în oglindă.
Mai avea cîteva zile pînă la absolvire cînd am citit în ziarul de specialitate "Şoferul are potenţa în roţi" că a fugit peste hotare, cu cel ce punea jaloanele în poligon, din cauza şoselelor prea înguste de la noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu