miercuri, 19 septembrie 2012

Urne antifraudă

Cînd mă duc la şedinţele de partid mă simt ca şi cînd am fost arestat două ore şi un sfert că nu am vrut să ies din anonimat. Aşa este la noi în ţară , cînd te simţi bine vine cineva şi îţi dă dispoziţie să îţi externalizezi ideile, amintirile, dragostea. Sînt foarte precaut în a nu iubi, uitaţi-vă cîte accidente se întîmplă. Iubirea este un depozit imens de kerosen care din neatenţie poate fi vărsat în pat, scurgeri pot avea loc şi în vreun birou sau pe malul mării. E de ajuns o scînteie de la un sărut ca totul să sară în aer.
Fiind jurnalist, cu un sfert de normă, la gazeta locală "Gura bate fundul", m-am prezentat la şedinţa de partid din cartierul meu. Stăteam pe o margine de scaun cam cum stă o farfurie plină de ouă pe un colţ de masă. Trecînd peste faptul că membrii de partid se alintau între ei  de ziceai că instinctele lor fusese mai întîi la bodegă, pînă au ales prezidiul, o babă îşi pierduse placa dentară printre scaune, altul a vrut un pahar cu apă să ia o pilulă pentru desfundatul urechilor, dar cei mai mulţi se pupau între ei neconvingător de am crezut că asta le este sigla. După ce s-a aprobat ordinea de zi, moaşa, ea era preşedinte de şedinţă, i-a dat cuvîntul unui domn cu perucă. Nu îl cunoşteam, cred că era de la centru, iar peruca reprezenta camuflajul.
"Am să fiu foarte scurt. Ţinînd cont că poliţia locală, nu a descoperit niciun infractor de la alegerile trecute şi pentru eliminarea oricărei fraude, propun să confecţionăm urne antifraudă. Acestea vor avea următoarele dimensiuni; înălţime trei metri, lăţime cinci metri, lungime douăzeci de metri. Acestea vor fi prevăzute cu lacăt, iar lacătul cu cifru. Vine alegătorul, îi dai votul în mînă, intră în urnă şi rămîne acolo pînă la numărarea voturilor la ora douăzecişiunu. Vor fi atîtea urne cîte partide au candidaţi. Urnele vor fi montate pe islaz, să nu fie înghesuite, iar vacile vor avea o zi liberă, vor rămîne acasă. Aş mai adăuga că se poate vota şi la mănăstire, dar sînt atîţi sfinţi pe pereţi şi în ziua de azi, nu mai poţi avea încredere în nimeni. Ca să nu fie dezordine, poştaşul şi poliţistul vor intra în urnă ultimii. Dacă într-o familie, soţul votează cu un partid şi soţia cu altul, voturile vor fi anulate. Dacă voturile vor fi egale, vom cîntări votanţii şi vor cîştiga cei mai slabi."
-Cum vor rezista oamenii în urne paisprezece ore, au necesităţi, am întrebat.
-Nici o problemă, fostele urne mobile vor deveni wc-uri mobile şi frauda va fi eliminată.

2 comentarii:

  1. e cea mai tare idee pe care o aud in ultima vreme...tot isi spargeau toti capul cum sa eradicheze frauda electorala. Ca toate ideile marete este simpla, nu stiu de ce esti carcotas, mie mi se pare geniala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sînt multumit că îţi place ideea mea de salvare a democraţiei.

      Ștergere