joi, 27 septembrie 2012

Un bărbat ce nu poate deveni gladiator din cauza cîtorva grame de zahăr

La o întîlnire simandicoasă o doamnă  parlamentar adusă de spate de îţi lăsa impresia că studiază pibul ţării   în ţărînă, după ce m-a pupat pe amîndoi obrajii, deşi nu îmi plăcea de loc, îmi zice; părinţii tăi au fost cofetari de eşti aşa dulce? Am rămas stupefiat ca un trecător întîrziat în staţie ce nu putuse desluşi numărul tramvaiului în ochii vatmăniţei.

Toată viaţa tata se chinuise să bage soarele în pămînt cu picioarele mai ales după ploaie, iar mama nu era interesată, decît să ne fure suferinţa din trup, mie şi fratelui meu şi să ne hrănească duminica cu salată de varză roşie să prindă curaj hematiile şi să ni se îngroaşe vocea.
La un moment dat, căutînd o carte despre istoria sărăciei în biblioteca din cartier am văzut cum volumele de poezie în special căutau să mă atingă, dar gestul acesta l-am pus pe faptul că praful le deformase simţurile. 

Altădată, am cerut ajutorul unei colege ce avea în loc de ochi două lacuri să mă vindece de singurătate şi chiar dacă sînii şi gura îşi dădeau toată silinţa nu a reuşit. Cred că reflectam lumina în cuvinte şi pentru dragoste nu mai rămînea nimic. Cînd stau la coadă la litere să coafez vreun text întotdeauna mă aşez în dreptul lui Z, de la zahăr. Şefa mea de partid a dat o ordonanţă prin care sînt nomonalizat ca singurul care poate să îi aducă ceaiul. 

Ceva defecte am, probabil la naştere celulele mi-au rămas neterminate şi moaşa a trebuit să le adauge puţin sirop de zahăr. Poate din acest motiv mă lupt să se aprobe trenuri pentru diabetici şi scriitori. Cînd am văzut prima oară polul nord am crezut că așa arată și inima mea. Devin prea repede ginerele apei, zăpada curge din manuscrisele mele cînd buzunarele îmi sînt locuite de pumni. Cînd ies din baie nu mai pot vorbi pentru că toate cuvintele s-au topit: Multe lucruri nu pot să mi le explic. Nu mai pot fi punctual, celulele mi se divid mai repede, avînd o parte albă ca ziua şi o parte neagră ca noaptea. Din această cauză pentru mine a face politică e la fel cum ai creşte vite necredincioase.
Nu cred că voi deveni gladiator pentru ţara mea din cauza acestui strat subţire de zahăr de pe obraji.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu