luni, 10 septembrie 2012

Taci cu mama


"Taci cu mama" este orezul fiert în lapte cu ajutorul căruia mama îl liniştea pe fratele meu mai mic cînd încă mergea ca un pui de cangur. Cuvintele pe care nu le învăţase îi produceau o durere atît de mare că îţi trebuia un consultant de specialitate să îl determini să nu mai ţipe. Poate plîngea că nu este trecut în cartea de imobil, deşi nu avea dinţi nici măcar pentru legitimaţia de mers cu ajutorul căruciorului sau că perna la care rodea permanent i-a şoptit ceva măscări. 


Mama, care era mereu ocupată apela la mine şi-mi spunea să-i dau cîteva linguriţe de "taci cu mama". După două , trei înghiţituri, parcă îl anesteziai. Se liniştea brusc şi începea să-şi caute identitatea prin pătuţ. Rămîneam nedumirit, ori vaca îi dizolva ceva în lapte că uneori se mai prostea şi mînca frunze de lămîiţă sau flori de cimbrişor ori boabele de orez aveau ascunse în ele cîţiva chinezi care ştiau să hipnotizeze.


Mama nu avea brevet pentru "taci cu mama" deşi numai ea ştia ce grăsime să aibă laptele, la ce temperatură trebuie fiert, cît orez trebuie pus. Era nevoie să ai pile la OSIM sau să cunoşti vreun politician, iar noi în familie nu aveam asemenea apropiaţi degradaţi pentru a obține un asemenea certificat culinar.
Dar acum, cînd caut un adăpost în speranţa, cînd văd cum iahturi luxoase traversează lacrimile oamenilor, cînd aud că mîinile inutile ale statului au furat aparatele genitale ale guvernului, cine să-ţi arate ieşirea din labirintul frustării? Acum, cînd pentru politicieni suferinţa naţiei este motiv de dans, cînd dictatura iresponsabilităţii produce atîta ură de s-au cocoşat firele de iarbă, cine să decapiteze umilinţa ce şi-a făcut din piaţa din cartier, masă de disecţie?


Nu vedeţi, sărăcia ne-a legitimat pe toţi, ne-a inventariat nici nu ne-a mai întrebat de părinţi. Cu ordonanţa prezidenţială în mînă ne-a cucerit sufletul în forţă.
Dacă plîngem ne trebuie trei martori să ne creadă. Ţara este aşa de sfîrşită că nu mai are puterea să ne hrănească nici cu "taci cu mama".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu