joi, 20 septembrie 2012

Sacoşa plină de cuvinte

Tinereţea asta este o tîrfă, m-a abandonat chiar pe trecerea de pietoni, spunea vecinul meu care dacă îi adun şi anii în care nu a făcut dragoste trece de o sută de ani. Îmi vorbea la ureche ca şi cînd ar fi fost vreun înger prin apropiere sau cineva l-ar fi băgat în camera unde zilele sînt tocate ca cepele. Parcă ţinea cuvintele în baston, scotea unul cîte unul, aţipite, tocmai bune de pus într-un plic şi trimise la Curtea de la Haga să hotărască ei cît timp mai pot fi folosite şi cîtă viaţa mai au în ele.
-Văd că te interesează politica, acolo unde te duci la şedinţe, să ştii de la mine, nu sînt oameni, sînt numai nişte costume scumpe care vorbesc, ăştia îşi încălzesc cuvintele între pulpele femeilor şi vin să vi le spună vouă. Nu vezi, oraşul se usucă din cauza sărăciei şi a uitarii. Dacă un politician se duce să-şi scoată apendicul , doctorul riscă să găsească în el un colţ de ţară. Ca să ajungi la inima lor, că şi-au făcut cale ferată spre inimă, trebuie să ai locomotivă. Strugurii, nu se mai coc, au instalat o eclipsă de soare continuă, ei nu îşi mai amintesc că noi am fost odată ape limpezi , cred că mereu am fost mlaştini. Cînd o să mor vreau să fiu măturător pe acolo, zice vecinul meu, dacă aici, nu am putut înlătura mizeria de prin oraşe, măcar să o fac pe lumea cealaltă.
Avea vecinul meu o fantezie de provoca ploaia. Cînd vorbea de politică aştepta întîi să se usuce iarba să nu mai pună şi el o greutete pe vîrfurile fragede. Suferinţa îi transformase anii, în ani ecologici, se curăţase de funinginea timpului. Cred că noaptea dormea cu vreo stea sub pernă că privirea îi devenise provizorie şi aproximativă. Sufletul i se ascunsese într-o scorbură de verb, doar bastonul, mă gîndeam, mai poate fi folosit ca vibrator. Cînd m-am despărţit de el, i-am zis; să pui toate cuvintele înţelepte şi luminoase într-o sacoşă şi să mi le dai mie, că vreau să le duc la partid. Vreau să văd dacă membrii de partid mai scuipă pe covor după ce vor întrebuinţa aceste cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu