sâmbătă, 8 septembrie 2012

Politicienii ar trebui să poarte opinci

Lunea, îţi refaci forţele să iubeşti mai bine săptămîna aceasta, după ce ieri, i-ai dat pianului cîteva pahare cu vin să-ţi cînte o melodie stelară. Din acest motiv, în fiecare zi de luni mă încalţ cu pantofi Clarcs negri, deşi această culoare, nu te ajută să faci şpagat, dar sînt mult mai vizibil pot trece strada sărăciei fără să am vreun accident.
Marţi, cînd ziua este în pantă şi urci mai greu pînă la fesele femeii, cînd săruturile se duc la odihnă în parc îmi iau o pereche de pantofi Bata, gri-albăstrui, iar miercuri Mario Fellini cu piele lăcuită. Sînt atît de comozi că îţi schimbă tonul vocii. Îţi împrumută o melancolie virilă că dacă ar fi să se danseze, marţi sau miercuri, nu mi-ar fi ruşine să organizez un concurs de dans pe scena căminului cultural.
Joi, cînd simţurile se grăbesc să ajungă unde se simt bine, îmi pun o pereche de pantofi cu piele întoarsă Scarpe Italiane. Aceştia sînt foarte prudenţi să nu le vadă cineva adevărata faţă şi să-i reclame la poliţie că a furat pielea vreunui animal din pădure.
Pantofii de vineri sînt Lorenzo de Mauro, maro. Au cusătura pe margine, copie fidelă a liniei inimii din palma mea. Cu ei te poţi îndepărta de tine fără să te observe, nici cei care mint că te iubesc. Sîmbăta, cînd trebuie să ajung la şedinţa de partid mă încalţ cu pantofi Otter coniac. Culoarea aceasta, nu o poate purta, decît cei ce au stagiu militar satisfăcut şi nu au carnet de conducere. Pentru că sînt pantofi politici, limba este cea mai importantă, ei vorbesc tuturor alegătorilor de pe stradă.
Duminica port opinci, nu mai vreau să fiu modern. Împart timpul în şapte bucăţi egale, cîte o felie pentru fiecare zi a săptămînii, mai uşor cu ajutorul opincilor. Tălpile lor, ca nişte file de calendar, nu au încurcat cărările istoriei niciodată. În ele găsim atomii premergători ai anvelopelor Michelin. Opincile au cărat poporul român spre lumină cu modestie. Poate ar trebui dată o lege ca politicienii să poarte opinci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu