sâmbătă, 15 septembrie 2012

Doamna senator

Doamna senator şi după al treilea mandat mergea prin cartier ca o precupeaţă medievală. Se uita la vitrina economiei de piaţă ca la un mutilat de război ce nu trecuse linia frontului. După ce răspundea la salutul oamenilor îi rămînea pe gură un fel de pilitură de cucută, iar dacă se ducea în piaţa de legume, nici roşiile, nici castraveţii, nu o suportau şi intrau într-un proces rapid de deshidratare. De cîte ori o vedeam cum incultura îi ţinea capul sus, cum îşi aranja pălăria asemănătoare unui curcubeu de gîrlă, mi se părea că sînt în faţa unei scene, unde fiecare stagiune se termina cu fluierături.
Avea un ten ucigaş în care lumina era sinistrată, iar din ochi îi năvăleau mesaje politice pitice, alterate de vîrstă. Cînd am întrbat-o ce meserie are, deşi ştiam că fusese lider de sindicat, mi-a răspuns fără ruşine că este analist politic. Întradevăr, era un analist politic profund al pupăturilor din partid, un interpret avizat al tablourilor din bîrfe.
Era mereu în fruntea listei la alegeri şi de fiecare dată competenţa ei se manifesta prin arta de a scrobi cu limba, cravata şefului de partid, deşi nu putea seduce nici măcar un denunţător afînat de regrete. Se antrena continuu cu emoţiile pe care i le pricinuia o revistă deocheată ca să poată face faţă în campaniile electorale.
Măi, îmi zice într-o zi, să scrii şi despre mine un articol, eram jurnalist cu un sfert de normă la "Gura bate fundul", să vadă şi cei de la Bucureşti ce fac eu în judeţ. Dacă scriu despre această reprezentantă a poprului în parlament cred că tastatura calculatorului se ridează şi cuvintele şi-ar pune mască. Cum să-i scot în relief presupusa inteligenţă dacă nu are electricitate în ea, nici cît un cartof. Decît să scriu despre ea mai bine copletez o factură de salubritate sau intru în dialog cu o mătură.
A doua zi, a apărut gazeta la care lucram. Pe harta ţării, o puteai vedea pe doamna senator, tolănită, nud, cum spărgea căpşuni între fese, sub titlu "Clasa politică produce suc natural pentru popor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu