miercuri, 12 septembrie 2012

Detalii despre meseria de alpinist

După ce mi-am dat celulele la reeducare şi am prins curaj, cam cît un sfert de tigru, m-am angajat ca alpinist. Aveam atîtea comenzi că nu le mai puteam face faţă şi pentru că eram un prieten discret al cuvintelor, alpinistul şef îmi repartiza cele mai delicate cazuri. De exempu, am coborît în sufletul unei femei zece metri să iau o grenadă pe care o pusese intenţionat bărbatul cu care îşi obosea trupul.
Altă dată un duhovnic rămăsese suspendat de balcon la etajul nouă după ce soţul îl găsise cu sutana ridicată miruindu-i soţiei buzele. Nu am salvat decît crucea de la gîtul preotului pentru că atîtea ore mă plătise. Nu le-am putut salva şi iubirea nu era prevăzută în contract. Zilele trecute am recuperat vioara unui greiere căzută în cupa unei flori, iar ieri dimineaţă am salvat acul unei albine ce înţepase din greşeală doctorul şi nu bolnava care nu putea să-şi mai treacă iubirea la ora de iarnă.
Am încercat să aduc la suprafaţă inima unui violonist căzute într-un lac de lacrimi. Nu am reuşit, apa era prea sărată şi nu mă puteam scufunda.
Am avut şi o comandă bizară. Un politician se credea atît de înalt, de falnic, încît avea impresia că nu poate face baie în cadă sau în ştrand şi a apelat la mine pentru că devenisem un alpinist cunoscut aici la şes. După ce am tras prima racletă toată ideologia de partid a căzut. La a doua racletă s-a desprins o peliculă unde se vedea cum mai mulţi vidanjori aveau o poziţie aşa de sinceră, de parcă erau pregătiţi mereu pentru furat. Am văzut multe în mizeria luată după trupul lui, promisiuni legate în sacoşe de rafie, un laptop ascuns în buruieni, mai multe vorbe încălzite de rochia unei femei. La un moment dat, mi-a spus să-i curăţ şi pata aceea neagră de pe obraz unde se vedea un accident de maşină cu doi morţi.

M-am uitat în ochii lui, de afară înăuntru, pînă spre copilăria lui. Am văzut un băieţel cu fundul gol ce se juca cu puţa în ţărînă. Probabil, atunci ca şi acum, ţărîna din care este făcută ţara aceasta crede că este al lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu