luni, 13 august 2012

Pasărea Phoenix

Dacă aş îndrăzni o anticipare biologică a statului, aş spune, că trebuie dus la remat şi inventat altceva în locul lui.
Statul are probleme de concentrare din cauza atîtor afluienţi politici, unii izvorăsc din dealurile din ţara noastră, alţii din munţii europeni şi ne-am trezit cu doi preşedinţi. Ambii studiază unghiul de expunere mai favorabil făţă de oameni, încît trăsura de aur a preşedinţei să-i revină celui care la referendum numără mai bine.
Din cauza imobilizării îndelungate, pe anumite funcţii guvernamentale, musculatura statului dă semne de oboseală. S-a fleşcăit şi datorită anumitor muşchi ce reacţionează cînd la ideologia de stînga cînd la doctrinele de dreapta şi astfel viteza de coroziune la care sînt supusi e în continuă creştere.
Arterele statului sînt pulbere. Colesterolul depus pe ele sub forma depozitelor bancare, asemeni grăsimilor, dar şi din cauza unor tulburări edocrine, acestea, ca nişte autostrăzi, cară bogăţiile ţării în afară. Tratamentul, care i se administrează, este superficial şi constă în cîteva ordonanţe de urgenţă fierte înpreună cu o legătură de frunze de busuioc. Recomandarea a fost, ca statul să bea cîte o cană plină dimineaţa, mai ales miercurea înaintea şedinţelor de guvern.
Statul suferă şi de sialoree, adică secreţie excesivă de salivă. În ultimii ani am asistat la o creştere vertiginoasă a acestei afecţiuni. Sînt rezerve imense de scuipat poporul. Pentru că statul, nu mai gîndeşte cu inima, ci cu buzele, plescăie toată ziua din gură către un public tolerant, ametecînd saliva cu rumeguşul politic şi  scuipînd prin toate canalele de televiziune.
După toate astea , statul este şi constipat. Nu ştiu ce să vă spun, o fi din cauza democraţiei greu de digerat, o fi din cauza dezamăgirilor că nu a putut fura chiar tot sau a anticipărilor pline de microbi în ceea ce priveşte nivelul de trai. A importat mii de veceuri, ca număr, cam cîte urne mobile sînt în ţară, dar tot persistă un miros balcanic peste aceste meleaguri.
Statul suferă şi de alte afecţiuni, de febră, la ultimul miting erau şaizeci de grade în Piaţa Victoriei, de alcoolism, de la o vreme umblă cu lăutarii prin Europa, de reumatism, de insomnii. În ultimul timp, s-a accentuat nervozitatea, Curtea Constituţională, fiind în concediu a vărsat vin pe constituţie, parlamentul vrea să se mute în fostele grajduri regale din cauza limbajului, iar guvernul e atît de tremurător, ca parcă are boala Parkinson. Noi,. poporul, am încercat să-l însănătoşim cu zeamă de urzici, cu cenuşă din lemn de măceş, cu praf de limbă de cerb. Dar, nimic, nu-şi revine şi pace.
Sînt suficiente motive, ca acest stat ineficient să fie parcat la Muzeul de Istorie şi în locul lui să aducem o pasăre Phoenix.

Un comentariu:

  1. Adica sa ia foc statul ca sa poate renaste din propia-i cenusa ?
    Citeste te rog postarea asta care are ceva timp:
    http://covorul-meu.blogspot.ro/2012/07/se-scumpeste-praful.html

    RăspundețiȘtergere