marți, 21 august 2012

Instrucţiuni de folosire a liftului sau corupția muștelor

Liftul este un produs secundar al gravitaţiei. Întotdeauna pe partea exterioară a uşii există instrucţiuni de folosire. Liftul, nu poate fi folosit de păsări că ar pune zborul la îndoială. Singurătatea dacă s-ar urca în lift de atîta greutate ar rupe lanţurile care îl mişcă între retorica de la sol şi iluziile de la înălţime.
Nu peste tot găseşti lifturi. Ca să urci la etajele superioare ale sărăciei trebuie să te împingă cineva de la spate, cel mai indicat fiind guvernul. Dacă vrei să străbaţi adîncurile firii umane trebuie să te ajute un grup de alpinişti.


Cînd am fost convocat de Curtea Constituţională să vadă dacă merit să fiu lăsat pe listele permanente la referendum pentru că am dublă cetăţenie, în România sînt trecut valah sărac, iar în Uganda african bogat, mi-a venit uşor că au sediul la parter. În schimb cînd de aici m-au trimis la procuratură la etajul şapte a trebuit să iau liftul. Avînd melancolia rigorii am citit instrucţiunile de folosire ale liftului. Nu pot circula următorii; cei care au votat pe liste suplimentare, cei care aveau trecută adresa într-o lacrimă, cei care ţin porţile ferecate după ce au avut loc lovituri de stat, cei care folosesc bîrfa politică pe post de agent termic şi cei care au trecuţi în cartea de alegător toţi strămoşi. A trebuit să urc pe scări. Aveam mai multe bube în cap, decît ce scria pe uşa liftului.


Cînd să mă duc la partid să raportez  cîte interjecţii am auzit la aceste instituţii am constatat că treptele fusese ascunse de un zid să nu se mai vadă numărul de afişe lipite de cei ce au fost promovaţi. Pînă la etajul zece trebuia să merg cu liftul. Mă gîndeam; cîmpiile urlă de durere din cauza secetei, pămîntul ţării a devenit un humus al umilinţelor şi eu trebuie să îi fac pe plac gravitaţiei.
Mai aştepta să ia liftul spre neprevăzut o doamnă înconjurată peste tot de atomii auriferi ai frumuseţii. Din cauza timidităţii, care o port ca pe o cravată în loc să apăs pe butoanele de pornire ale liftului am apăsat pe cele două sfîrcuri ale doamnei. Nu am mai avut timp să fac rezumatul semnelor de întrebare pentru că liftul a prins o viteză la fel de mare ca a propritarilor de  vise alergînd după eşecuri.


Nu ştiu cît timp trecuse, dar m-am trezit pe acoperişul clădirii citind unui coş articole din constituţie. Era vina mea că nu studiasem instrucţiunile de folosire ale liftului de la partid. Peste cîteva zile am primit  o decizie prin care eram înştiinţat că mi s-a suspendat pe o perioadă nedefinită dreptul de a maiscrie editoriale despre corupția muștelor.

2 comentarii:

  1. Liftul tau seamana cu liftul de la blocul meu, face ce vrea, cand vrea si cu cine vrea...asta pentru ca e batran si putin ii mai pasa. Eu stau la etaje "foarte" superioare dar ma consolez cu gandul ca la americani e invers, toti bogatanii aleg etajele de sus ca sa aiba perspectiva. Eu am o perspectiva pe toata zona dar asta nu ma ajuta cu mare luxcru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liftul e un fel de macara paralelipipedică ce cară oamenii mai aproape de cer cu toate calităţile şi defectele lor. Marea problemă este că nu are şi grup sanitar. În tot cazul, la etajele superioare inspiraţia vine cu avionul.

      Ștergere