marți, 24 iulie 2012

Sinonime

De o perioadă bună de timp particula "politică" are mai multe sinonime şi din politeţe o să amintesc numai cîteva; sex, elanul de a fura, arta de a înfiinţa mahalale moderne cu camere de luat vederi, dar şi cutare , cutare ca nişte noţiuni tendenţioase. Un tip care ştie să intre în dialog cu vorbele poate descoperi mult mai multe sensuri similare. Aş da cîteva exemple; a coloniza adevărul pentru a deveni insuficient în procesul de votare, a spăla ideologiile de partid în ape artificiale pînă se decolorează, a trece funcţiile publice în nomenclatorul de meserii după teroriştii, filozofici şi  musulmani.


Am spus că politica este sinonimă cu sexul. Cine îşi putea închipui că pentru creşterea PIB-ului funcţionari înalţi ai statului au descoperit ecuaţia salvatoare, combinînd zecile de poziţii de sex. Dregători cu cetăţenie incertă dovadă că mulţi s-au întors în ţările lor în loc să cumpere pixuri de putere, formulare istorice, gume de şters secrete, ei achiziţionau prezervative durex select cu arome de fructe sau durex performa ca plăcerile să aibă o durată lungă. În loc să ducă banii la caserie ei îşi îndulceau despărţirile şi împăcările cu vibratoare, cu bile sexuale, manşoane şi inele chiar lîngă gardul  preşedintelui ţării.


În ceea ce priveşte furatul, un alt sinonim al politicii, au distilat atît de mult metodele de  scurgere a banilor publici, au ponegrit atît de mult detectivii abilitaţi să descopere putreziciunea noii burghezii, încît un specialist ar scrie un tratat ce ar putea umbri literatura din domeniu.
Cum să nu spui că politica este sinonimă cu nebunia cînd comentariile interminabile despre securitate, agenţi etc.au prins un curaj sovietic.
Necazurile oamenilor le găsim pe străzi, în autobiografii, în biserici, chiar şi în crivăţul care bate provicial de tare, iar statul stă ţeapăn ca un palmier cu perucă. Pune peste durerea casnică liturghii maculate. Sînt prea mulţi oameni amorţiţi, prea mulţi studenţi care nu au seismul curajului în sînge.
Dacă mă întrebaţi ce fac, vă răspund că încerc să să inventez prin cartiere Dantoni şi Robespierri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu