luni, 2 iulie 2012

S-au scumpit ţigările

Pe cît sînt guvernele de mincinoase ar trebui descoperite înjurături noi. Ar trebui un alt mod de a ne revolta, unul modern. Spre exemplu, să facem schimb de grevişti, cei din Grecia să vină la noi, iar pe noi să ne ducă  să protestăm în Suedia, Acolo grevele sînt mult mai uşoare şi ele servesc numai mecanismului democraţiei.

Ne-au scumpit din nou ţigările. Fumul de tutun era singurul traseu neumblat între pămînt şi cer. Cînd pleci pe un asemenea drum eşti sigur că nu te mai întorci acasă.
Ce o fi zicînd guvernanţii, că sîntem un popor de călugări, nu bem nu fumăm, nu ne culcăm cu femei. Singurul lucru care ne ajută să trecem prin pustiul sărăciei esta fumul de ţigară.

Cu ţigarea în mînă reuşeşti să îţi faci proiecte efemere, începi un nou vis, dragostea ţi se pare mai cromatică. Fumînd, cuvintele se limpezesc şi se cuminţesc. Fumul este linia neclară care desparte trecutul de prezent.

Cînd nu ai ţigări e ca şi cînd cei din jur te-au lăsat singur cu tote întrebările lumii pe cap.
Fără acest personaj albăstrui care e fumul, polemica e mai impertinentă, tonul care modelează entuziasmul intră în concediu, iar viitorul umblă prin pieţele publice în fundul gol.

Guvernul ne-a luat şi această anexă a vieţii în care adăposteam steagul răbdării. Ne-a confiscat şi pachetul de ţigări în care ţineam relaxarea politică şi antidotul zilelor mohorîte.
Nu mai pot crede acest guvern, mi-a luat echipamentul cu care traversam pîrjolul emoţiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu