marți, 31 iulie 2012

Patriotismul desenat cu cremă de ciocolată

De multă vreme pun cuvintele să se îmbrace unele pe altele, în veşminte gînditoare, sexi, în speranţa că din acest ritual se va naşte vreo metaforă memorabilă. (Sînt nedumerit că cei care posedă atîta avuţie în cuvinte, nu sînt trecuţi în clasamentul Forbes România.)
Dar ce reuşeşte aparatul de filmat este uluitor, în materie de originalitate şi limpezime. A întrecut cu mult lumina din cuvinte, aş putea spune, chiar şi atunci cînd e dată la maxim ca să poată semna actul de naştere al primăverii.
-Hai, să-ţi arăt culmea patriotismului de la noi, spune prietenul meu zîmbind.
A dat drumul la casetă şi din primele imagini am rămas consternat. După ce am văzut tot filmuleţul, preţ de şapte minute, am crezut că atomii din care sîntem făcuţi, noi oamenii, au înnebunit şi ne poartă pe drumuri instinctuale ca pe nişte vietăţi debusolate.
Pe femeie, pentru că erau două personaje în acest scurtmetraj, un bărbat şi o doamnă, am recunoscut-o instantaneu, fusese ministru de stat în guvernul trecut. Croită după gusturile lui Sir Francis Galton (fotograf din secolul nouăsprezece), avea un mers degajat ajutat şi de chiloţii plini de dantele, iar faptul că făcea parte din noua aristocraţie politică îi putea da dreptul să fie o eroină de roman sentimental.
Apoi, i-a luat penisul bărbatului, l-a introdus într-o ceaşcă cu cremă de ciocolată, ca într-o vopsea şi l-a apropiat de un şevalet pregătit dinainte. Pe pînza albă, femeia, al cărei nume îmi scapă intenţionat, cu  această pensulă improvizată în mînă a desenat forma ţării. Apoi, deasupra judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş a trasat, cu crema de ciocolată, o urnă, iar în interiorul ei, o grenadă cecenă.
-Să vedem dacă are cineva curaj să vină vot, a conchis dama, sărutîndu-l pe bărbat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu