vineri, 13 iulie 2012

Coşul de gunoi

Femeia aceasta fusese foarte frumoasă, avusese cutare , cutare şi cutare superbe (puneţi dumneavoastră în locul acestor cuvinte ce doriţi).
De cînd îi murise soţul umbla pe la toate instituţiile statului, cum se spune acum, după adevăr. Cel lîngă care trăise atîţia ani a fost un nedreptăţit. E greu de definit o viaţă. Traversase  meridianele unei figuraţii palide, abandonase bijuteriile tinereţii în nişte vise mai vechi, gustul public îi catifelase ideile, dar degeaba, venise şi acel noiembrie neiertător.
La "telefoane", doamna a scris o cerere prin care solicita restituirea tuturor înregistrărilor făcute soţului, cît a trăit. Ştia şi ea cum e cu înregistratul convorbirilor. Undele te pot găsi în picioare, mîncînd, furînd, zîmbind de la fereastră pompierilor încolonaţi în cuvitele tale ce dau tîrcoale vreunei tinere. Ei îi era teamă să nu fie găsită de cineva dezbrăcată, printre undele astea nevăzute, tocmai acum la bătrîneţe.
La vechiul loc de muncă al soţului a lăsat o hîrtie prin care voia să ştie totalul salariilor cît timp a lucrat aici, aproape patruzeci de ani. După calculele ei se pare că soţul fusese înşelat, statul îl furase, se întîmplase ceva. Doamna, nu putea pricepe ca după atîţia ani de muncă să nu aibă decît un apartament cu două camere nedecomandat în cartierul Ferentari şi ăsta zugrăvit numai de două ori, odată la botezul copilului şi încă odată după moartea soţului.
La biserică cererea suna astfel :"Întrucît aţi furat din locul de veci al soţului şi aţi vîndut metru pătrat cu două mii de euro, vă rog, să-mi returnaţi în echivalent teren agricol. Ştiu că aţi comis acestă nelegiuire pentru că soţul meu era din provincie şi făcuse adeziune la evanghelişti. Aşa să vă ajute Dumnezeu. Doamna L."
Curios era faptul că pe unde mai lăsa o cerere lăsa şi cîte un coş de gunoi din plastic.
-De ce le duceţi şi coşurile de gunoi?
-E atîta mizerie în ţara asta că ar trebui ca fiecare să aibă un coş lîngă el, îmi răspunse doamna filozofic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu