duminică, 15 iulie 2012

Ceaşca de cafea

Este o ştiinţă secretă să poţi citi într-o ceaşcă de cafea. Cititoarele, într-un ceremonial al clarviziunii, scormonesc ca într-un zăcămînt de cuvinte şi descoperă cîte o literă umedă ce devine instantaneu izvorul unei sociologii locale. Cred că aceste litere au o sclipire genială, necunoscută, de pot legitima atîtea personaje, de pot identifica atîtea metodologii de a amesteca lumina cu întunericul şi de a descoperi drumul ce duce spre viitor.
Literele din ceaşca de cafea sînt ca nişte seminţe răscolitoare din care cititoarea traduce texte intime, iar cînd vine vorba de femei spune fraze pline de ascunzişuri îndulcite cu zîmbete.
"Nu vrei să te duci la referendum pentru că sala în care se votează a fost sediul unui ONG ce trafica dosarele unor trădători. Aceştia vorbise limba germană cu lumina stinsă şi vîntul dat la maxim. Butonul trei, se vede ca un punct alb, dar dacă apeşi pe el se aude o voce de femeie, vorbind cu jucăriile din camera erotică.
Vrei să-ţi dai doctoratul cu lucrarea "Ghidul cetăţeanului pentru descoperirea unui Havel românesc" de aceea îţi spun, să nu ai emoţii. În curînd guvernul Ponta va decreta plagiatul liber şi fără restricţii. Într-o teză de doctorat despre Dromihete poţi să preiei pasaje din "Legea atracţiei universale" de Isaac Newton, din "Teoria cuantică" a lui Max Planck sau din "Teoria numerelor" a lui Carl Friedrich Gauss.
Nu mai face manichiura personajelor tale cu promisiuni, nu te prinde, se vede de la o poştă că eşti dezorientat şi confuz, la înălţimea ta, cel mai bine îţi stă înotînd în apele sălcii ale sărăciei.
Nu îi mai da bună ziua politicianului ăla mic şi cu mustaţă ţigănească, nu vezi că din cauza minciunilor i s-a umflat vezica biliară şi poate fi detectat de radarul poliţiei pentru că viteza cu care intră în posesia milioanelor trece de şaizeci de kilometrii la oră.
Nu mai aduce copacii în oraş, că se simt stingheri şi nici nu ştiu să sărute, presupunînd că vreodată ar vrea să lase amprente pe vreun cinematograf.
Nu te mai uita după femei, că stingi toate cuvintele şi cînd ai să le vorbeşti săracilor, ăştia ameţiţi şi de foame nu vor mai înţelege nimic.
Nu mai face pe patriotul, că toată lumea te-a văzut fumînd cînd o admirai pe Hillary Clinton într-un ziar, toată lumea te-a auzit strigînd la Carla Bruni, în timp ce îi încheia fermoarul la pantaloni lui Sarkozy pe ecranul televizorului, să interzică actele sexuale de orişice fel pe plajele din Europa să nu se mai deprecieze euro."
-Ajunge, îi spun bibliei pe două picioare.
De azi înainte, nu voi mai merge, nici la mitinguri, nici la cititoare în ceşti de cafea. În multe cazuri, este posibil ca lumea să afle despre tine mai multe lucruri decît ştii tu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu