sâmbătă, 16 iunie 2012

Purtătorii de cuvînt

A apărut de cîţiva ani o nouă îndeletnicire în nomenclatorul de meserii, purtătorul de cuvînt. Aproape toate unităţile care au mai mult de trei angajaţi au creat această funcţie. Aşa cum furgoneta este folosită la transportul mărfurilor, tractorul la arat, tot aşa şi gura e un fel de mijloc de producţie.Această nouă meserie, nu a fost creată ca cineva să păzească cuvintele sau ca sensurile adormite din ele să poată fi puse în slujba unui scop precis. Această activitate nu produce plusvaloare şi nu crează locuri de muncă. Dacă ar fi să nu putem trăi fără purtători de cuvînt, eu, i-aş numi în funcţie după ramura economică pe care o deservesc. Am avea purtători de cuvînt pentru agricultură, pentru industrie, comerţ, sănătate, etc.
Purtătorul de cuvînt al Barăganului  face parte dintr-un partid cu siglă, ideologie, dar şi o culoare scrisă în statut. Să-l auzim:
-În urma şedinţei consiliului de conducere al Ministerului Agriculturi s-a hotărît; achiziţionarea a zece mii de tone de grîu de culoare portocalie din soiul cel mai bun, încît în primăvară cînd încolţeşte să avem în toată ţara lanuri de grîu portocalii. Dacă vor rămîne cîteva fire verzi ministerul s-a angajat să le vopsească în portocaliu. Preocupaţi de hrana poporului s-a aprobat aceeaşi formulă şi pentru porumb, rapiţă, sfeclă. Cîmpurile patriei vor fi portocalii.
-Dar pentru regnul animal ce strategii aveţi? Laptele, ouăle vor fi tot portocalii?
Mă gîndeam, cum ar suna guiţatul unui porc portocaliu, lătratul cîinilor fără stăpîn ar fi tot portocaliu.
N-am băut niciodată lapte portocaliu, dar pentru că în tinereţe am fost un simpatizant al acestui partid aş bea un pahar.
Dacă am asculta purtătorul de cuvînt al  poliţiei ar spune că şi uniformele poliţiştilor trebuie să fie portocalii, cel de la învăţămînt ar spune că toate băncile din şcoli să fie vopsite în aceeaşi culoare.
Nu am curaj să mă întreb ce ar zice purtatorul de cuvînt  al justiţiei, al sănătăţii şi chiar nu o să mă întreb ce ar spune purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Române.N-am auzit că ar fi  vreun pictor în partidul portocaliu, dar după legile leşinate care le-au dat, probabil că voiau să facă o carieră universală acestei culori.
Purtătorii de cuvînt, aceşti hamali ce cară sacii de cuvinte de la şefii lor la popor au curajul să  spună aproape nimic. Sînt logodiţi cu compromisurile. Ei folosesc gura pentru a transmite emoţiile partidului tuturor, pentru a anunţa prumăvara, pentru a transmite spaime, temperaturi, zăpezi, inundaţii, principii sexuale.
Ei, îşi folosesc gura pentru a arăta lumii că monarhia nu mai are vigoare pentru a cuceri viitorul, că guvernul nu mai dă cupoane pentru afrodisiace şi numărul copiilor e din ce în ce mai mic.
Gura lor e asemenea unui labirint unde se ascund agenţii de presă mincinoase, se ascund tipografii ce scot materiale pornografice.
Norocul nostru este că majoritatea purtătorilor de cuvînt sînt femei şi se pricep la această muncă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu