duminică, 27 mai 2012

Revolvere

Ţigăneala politică de la noi şi-a epuizat vigoarea. Ceap-urile decenţei au fost desfiinţate, lanurile paşnice ale dialogului au fost secerate, înţelegerea a fost diagnosticată cu o boală străină, caii frumoşi ai bunului-simţ ne mai fiind potcoviţi de mult s-au prăpădit.
Auditoriu s-a plictisit. Minciunile politicienilor au fost egalate numai de înălţimea recipientelor pline cu  scorneli din cuvintele lor.
Dacă un personaj, din clasa politică, i-ar spune unui român, hai cu mine în excursie la Varna (spun şi eu un oraş mai apropiat) nu l-ar crede, e frică să nu îl ducă în Cambogia să-i facă cunoştinţă cu urmaşii khmerilor roşii.
Dacă i-ar spune, de mîine îţi măresc salariul. Nu l-ar crede. Românul, ar prefera să aştepte două zile, să intre în audienţă la directorul băncii, să-i garanteze acesta că are banii scrijiliţi pe card.
Aici am ajuns. Oamenii văzînd, că sînt mutaţi dint-un cuib de vorbe goale în alt cuib de vorbe seci, ca nişte pui de găină, neajutoraţi, nu mai cred nimic.
Cînd îi văd cum se înghiontesc,cum se scuipă, cum îşi dau şuturi pe străzile ce duc către urne, îmi dau seama că miza acestui război nu o reprezinta profilaxia fericirii şi nici suplinierea cu sînge a unor paragrafe din doctrina de partid.
Miza acestei lupte nu-i o autobază plină cu basculante pregătite să care bunăstare în curţile oamenilor.
Averea e motorul de cinci sute de cai putere ce îi motivează să jertfescă atîtea cuvinte pe stadioanele campaniei electorale, agoniseala e patul candidatului permanent, conturile doldora de euro sînt cele ce dau  gust comodităţii.
Aud cum se fuge pe drumurile ţării cu afişe în braţe, aud tachinări nespectaculoase, îi aud cum nu mai au răbdare.
Şi copacii s-au emoţionat în vacarmul acesta politic, mă aştept să apară şi revolverele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu