vineri, 25 mai 2012

Medicina şi creşterea pib-ului

De cîte ori un politician vorbeşte despre economie, cu o uşurinţă acrobatică apelează la termeni din domeniul medical. Ghidul de orientare în desluşirea nuanţelor economice îl reprezintă sala de operaţie, dispensarul, cortul cu răniţi din Afganistan etc.
O uzină de tractoare, băgată obligatoriu în faliment, este o femeie muribundă ce nu poate face faţă unor tinere viguroase, capitaliste, reprezentante ale unei fabrici de profil din Italia.
Agricultura noastră este văzută ca o babă cu broboada pe cap. Politicienii zic, că e nespălată ne mai existînd canalele de  irigaţii, mai mult, nu mai este bună de nimic, că nu mai poate face copii, e stearpă.
Petrolul cică ar fost, cu ani în urmă, un bărbat frumos, brunet cu ochii verzi ca munţii Carpaţi, făcea furori cînd păşea pe covorul roşu, flancat de tinerele rafinării europene. Acum nu mai este potent şi l-au vîndut drept sclav unor geambaşi austrieci.
Şi ca să fie ecuaţia cu multe necunoscute rezolvată i-au vîndut şi "seringile", fabricate la 1 Mai din Ploieşti, cu ajutorul cărora scotea flăcările din pămînt.
Despre industria de armament, se vorbeşte ca despre un tînăr cu sindromul down,  făcuse cancer la degetul care îl ţinea pe trăgaci, motiv pentu care a fost internat într-o clinică dintr-un submarin atomic.
Oţelăriile au avut o moarte violentă. La început au suferit de o boală discretă, neştiută, apoi li s-a atrofiat gîndirea. Din mîinile oţelarilor nu mai ieşiau decît bare de fier fleşcăite, erau bare de fier fără orgoliu, erau înfiorătoare, aveau desenate pe ele chipul zeilor daci. Abia am găsit două sîrme ruginite să-i sudăm o cruce.
Industria alimentară au operat-o în gît şi nu s-a mai putut hrăni, industria de încălţăminte calca strîmb şi au operat-o de platfus, nu s-a mai putut mişca, pădurilor le-au scos plămînii şi s-au sufocat.
Aşa vorbesc politicienii la televizor cînd vine vorba de creşterea pib-ului. Fac apel la termeni cu conţinut intuitiv şi înţelesuri morbide.
S-a ajuns la concluzia că medicina este cea mai apropiată rudă a economiei. Cu cîteva feşe şi cîteva cadavre ritmul de creştere al pib-ului va fi atît de mare că  la Bruxelles se va vedea ca un steag alb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu