joi, 31 mai 2012

Cantine pentru săraci

Să vorbim în şoaptă. Chiar dacă nu sîntem într-un muzeu şi într-un sediu al pedeleului, atmosfera deprimantă, pereţii posomorîţi, hîrtiile aruncate pe jos îţi interzic să incerci încropirea unui zîmbet.
Lipsa tablourilor, obloanele ferecate conflictual, scaunele derăpănate, moţăind filozofic, dovedesc virtuozităţile inexplicabile ale pustiului. O armată dezarmată se retrăsese în grabă, lăsînd în urmă zădărnicii, vise postume şi un adevăr schilodit.
Parcă pînă acum cinci minute, aici a avut loc o şedinţă de autodemascare, s-au ascuţit săbii, s-a pus ordine în uneltele sinuciderii. Poveştile trecute, expediţiile nocturne ale constrîgerilor, umbrele implicate in diverse ticăloşii, au fost înghesuite în cartuşe, urmînd să-şi facă publicitate, detonîndu-le.
Ce ambianţă era aici acum cîţiva ani. Sîngele guvernamental făcuse din pedelişti nişte mutanţi ce avea numai dialectica banului furat. Desigur nu mă refer la tatăl Robertei  Anastase. Orişice pedelist de rînd avea în el puţină procuratură, puţină dezordine ministerială, puţină fragilitate judecătorească, dar şi o agenţie de protejarea gunoiului din ei.Furatul le dădea frisoane emoţionale plăcute, excitante.
Programul lor de igienizare morală, consta în înţelegerea viciată de a confisca oamenilor munca, visele, tihna.
Poporului îi oferea lista cu soluţii de supravieţuire în iad.
Acum, nu mai găseşti picior de pedelist în sediile din oraşe şi municipii. Clădirile sînt pline de cirezile fricii, au şters sigla de peste tot şi s-au dezbrăcat de culoarea portocalie. Au devenit nişte giganţi în miniatură, nişte bufoni care îşi acceptă sentinţele date de popor cu un aer burlesc. S-au sălbăticit din cauza deciziilor inexplicabile şi inestetice luate în aceşti ani . Corida sîngeroasă pe care a făcut-o cu noi a fost în afară ştiinţelor cunoscute. Suita de de decizii luate s-au dovedit anecdote macabre, improvizaţii cu miros de nămol.
Şi pentru că, nu cred că sediile pedeliste vor mai fi repopulate curînd, ar fi bine să fie transformate în cantine pentru săraci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu